Αλβανία: Στα 49,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα της KESH μετά τις πωλήσεις του Νοέμβρη

Αλβανία: Στα 49,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα της KESH μετά τις πωλήσεις του Νοέμβρη

Οι υψηλές ροές στους δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Drin άνοιξαν το δρόμο στην Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (KESH) να ξαναρχίσει τις εξαγωγές ενέργειας. Αυτό το Σαββατοκύριακο η KESH ολοκλήρωσε την πώληση περίπου 17 χιλιάδων μεγαβάτ ενέργειας με μέση τιμή 117,35 ευρώ ανά μεγαβάτ, εισπράττοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τον μήνα Νοέμβριο έγιναν αρκετές συναλλαγές, όπου πωλήθηκαν συνολικά περίπου 70 χιλιάδες μεγαβάτ με μέση τιμή 116,5 ευρώ/μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι από πωλήσεις η Εταιρεία έχει αποφέρει έσοδα, ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό εισόδημα που παρέχει η δραστηριότητα πώλησης ενέργειας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διενεργήθηκαν σειρά διαγωνισμών, από τους οποίους η KESH εισέπραξε 41,5 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις πωλήσεις του Νοεμβρίου τα παραγόμενα έσοδα ανέρχονται στα 49,5 εκατ. ευρώ.

Αγορές ενέργειας έγιναν μόνο την περίοδο Ιουλίου - Οκτωβρίου, αλλά και πάλι ο λογαριασμός δεν ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά σε σχέση με το 2022. Η κατάσταση αυτή επηρεάστηκε και από τις τιμές στις διεθνείς αγορές που τείνουν προς τη σταθεροποίηση και την προ κρίσης επίπεδα. Εν τω μεταξύ, ενώ τα φετινά στοιχεία κάνουν λόγο για ευνοϊκή κατάσταση, από την άλλη δείχνουν την εξάρτηση του κλάδου από τις καιρικές συνθήκες, διότι πάνω από το 98% της ενέργειας στη χώρα μας παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου