Διπλασιάστηκαν το 2023 οι αιτήσεις ξένων για απόκτηση αλβανικού διαβατηρίου

Διπλασιάστηκαν το 2023 οι αιτήσεις ξένων για απόκτηση αλβανικού διαβατηρίου

Η εγκατάλειψη ιθαγένειας για διαβατήριο άλλης χώρας είναι ένας από τους όρους που έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Περισσότεροι Αλβανοί, κυρίως το εργατικό δυναμικό που έχουν μεταναστεύσει για μια καλύτερη ζωή, αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το πρώτο 9μηνο του έτους άφησαν την υπηκοότητά τους 692 Αλβανοί, 189 περισσότεροι από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι πιο πολυάριθμες ηλικίες που πήραν αυτή την απόφαση το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι οι νέοι, αλλά και το εργατικό δυναμικό μεταξύ 20 και 49 ετών.

«Υπάρχουν λίγες χώρες που επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα. Κανονικά, η χώρα υποδοχής απαιτεί να παραιτηθείτε από την υπηκοότητά σας και να επωφεληθείτε από αυτήν της χώρας όπου ζείτε. Η απόκτηση της υπηκοότητας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και προτεραιότητα έχουν τα ειδικευμένα άτομα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 7-8 χρόνια», δηλώνουν δικηγόροι στη Γερμανία.

«ο κύριος λόγος που τους ώθησε είναι 3 δείκτες: καλύτερη δουλειά, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη υγεία», δήλωσε η Eldisa Cirogu, ερευνήτρια μετανάστευσης.

Η παραίτηση από την ιθαγένεια θεωρείται από τους ερευνητές της μετανάστευσης ως ένδειξη μη επιστροφής των Αλβανών στην πατρίδα τους, επιφέροντας έτσι αρνητικές συνέπειες για την Αλβανία.

«Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία δεν το επιτρέπουν. Οι χώρες όπου οι αλβανικές μεταναστευτικές ροές είναι μεγαλύτερες.

Εκτός από την οικονομική συρρίκνωση φεύγει και το μεγάλο εργατικό δυναμικό, από την άλλη αντιλαμβανόμαστε δημογραφική συρρίκνωση, ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού μας».

Από την άλλη πληθαίνουν οι αιτήσεις των αλλοδαπών για απόκτηση αλβανικής υπηκοότητας. Ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε το 2023, φτάνοντας τους 1.126 πολίτες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου