Ολοκληρώθηκε η έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση του Εθνικού Πάρκου στο Βουθρωτό

Ολοκληρώθηκε η έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση του Εθνικού Πάρκου στο Βουθρωτό

Στα Τίρανα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ολοκλήρωσε χθες τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού και ανέβαλε τη λήψη απόφασης για τις 30 Νοεμβρίου.

Το δικαστήριο ενημέρωσε ότι, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρουσιάσουν αναμενόμενο υλικό με τις αξιολογήσεις της UNESCO για το θέμα αυτό.

Ομάδα 36 βουλευτών ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό τον νόμο για τη διαχείριση του εν λόγω Εθνικού Πάρκου, βάσει συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος για τη Διαχείριση του Βουθρωτού.

Ο δικηγόρος Agron Alibali, εκπρόσωπος της ομάδας αιτούντων βουλευτών της αντιπολίτευσης, λέει ότι το αλβανικό κράτος έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι έχει πλήρεις ικανότητες να διαχειρίζεται το ίδιο το Βουθρωτό.

«Αυτό το μοντέλο ελέγχου, διαχείρισης και κατοχής από ιδιωτικό ίδρυμα του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού είναι πρωτόγνωρο στον κόσμο και έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της UNESCO στο Παρίσι, που έχει επικυρωθεί από 195 κράτη μέλη του ΟΗΕ», λέει ο κ. Alibali.

Τόνισε ότι πέρα από τις συνταγματικές παραβιάσεις, θεμελιώδης σημασία έχει η αξιολόγηση της UNESCO για το θέμα του πάρκου Βουθρωτού και αυτές τις μέρες πραγματοποιεί ένα από τα δικά της φόρουμ.

«Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται ότι εδώ έχουμε να κάνουμε μόνο με τη διαχείριση ακινήτων με μια νέα υβριδική έννοια, αυτό δεν είναι απλώς με την έννοια του λεξικού της αλβανικής φροντίδας, φροντίδας για ένα περιουσιακό στοιχείο και άλλων. Εδώ στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με κατοχή, έλεγχο, χρήση και παρουσίαση. Άρα όλες αυτές οι λειτουργίες ανήκουν στο κράτος, το οποίο θα έπρεπε να έχει πρωταρχικό ρόλο, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Σύμβασης των Παρισίων», λέει ο κ. Alibali.

Στη σημερινή δικαστική συνεδρίαση βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Λαού και του Ανωτάτου Ελεγκτικού Γραφείου, οι οποίοι άφησαν την απόφαση για τα νέα αιτήματα του δικηγόρου των βουλευτών της αντιπολίτευσης στη βούληση του δικαστηρίου.

Μαζί με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπήρχαν εκπρόσωποι από τη Βουλή, την αλβανική κυβέρνηση και το Ίδρυμα για τη Διαχείριση του Βουθρωτού.

Ο διευθυντής του έργου στο Βουθρωτό στο Αλβανο-Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ανάπτυξη(AADF), Ilir Parangoni, είπε ότι αυτό το ίδρυμα περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και σέβεται την απόφασή του για το ζήτημα του Βουθρωτού.

Τόνισε ότι το ΑADF στηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού στις προσπάθειές του να δημιουργήσει νέα μοντέλα διαχείρισης πολιτιστικών χώρων, ιστορικών κέντρων, αρχαιολογικών πάρκων και μουσείων, όπου κύριος ωφελούμενος είναι η τοπική κοινωνία.

«Το AADF έχει βοηθήσει σε αυτό το πλαίσιο με κονδύλια, επιχορηγήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχέση με ιστορικά κέντρα, όπως η Αγορά της Κορυτσάς, η Νέα Αγορά των Τιράνων, η Αγορά Qafë του Αργυροκάστρου, καθώς και πολλά άλλα ιστορικά και αρχαιολογικά κέντρα. Το ίδιο και για το Βουθρωτό. Είναι το ίδιο μοντέλο που θα εφαρμοστεί στη χρηστή διαχείριση του αρχαιολογικού πολιτιστικού πλούτου του Βουθρωτού», είπε ο κ. Παραγκόνη.

Ο κ. Parangoni διευκρίνισε ότι το Ίδρυμα Διαχείρισης του Βουθρωτού δεν έχει ακόμη αναλάβει τον πολιτιστικό χώρο του Βουθρωτού όσο η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πρόσθεσε ότι η χρηστή διοίκηση του Βουθρωτού αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις όπως ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, οι κλιματικές αλλαγές, το να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

«Το AADF ούτε παίρνει ούτε παραχωρεί πολιτιστικά αγαθά, τα οποία υπάγονται στο αλβανικό κράτος, τα οποία διαχειρίζεται το αλβανικό κράτος. Όλα τα έσοδα που θα δημιουργηθούν στο Βουθρωτό θα παραμείνουν στο Βουθρωτό. Το νέο μοντέλο βασίζεται στο ότι όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από τον τουρισμό και από την επίσκεψη του χώρου θα μείνουν στο Βουθρωτό, για να επενδυθούν στο Βουθρωτό χωρίς να λάβουμε ούτε μια δεκάρα», είπε ο κ. Παραγκόνη.

Ο νόμος για τη συμφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα Διαχείρισης του Βουθρωτού εγκρίθηκε από την αλβανική βουλή πριν από 18 μήνες εν μέσω έντονων συζητήσεων στη Συνέλευση, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο καταχώρισε το αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συνεδρίες τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τώρα τον Νοέμβριο.

Ο νόμος προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και συζητήσεις από βουλευτές της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποπτεύονται παράνομη και αντισυνταγματική εκμετάλλευση ενός μεγάλου περιουσιακού στοιχείου της χώρας, το οποίο μπορεί να ζημιωθεί από ιδιωτική διαχείριση αυτής της μορφής.

Η αλβανική κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτός ο νόμος είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλή διαχείριση του Πάρκου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το AADF ίδρυσαν το Ίδρυμα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, για 10ετή θητεία, με δικαίωμα ανανέωσης.

Η συμφωνία προβλέπει την εκπλήρωση των προτύπων της UNESCO για την προστασία και τη διατήρηση του πάρκου, καθώς και την επένδυση 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου