Βούτσιτς: «Όσο ο Κούρτι είναι στην εξουσία δεν θα δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος των Σέρβων στο Κόσοβο»

Βούτσιτς: «Όσο ο Κούρτι είναι στην εξουσία δεν θα δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος των Σέρβων στο Κόσοβο»

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για το διήμερο Φόρουμ Ειρήνης, δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Βούτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι «δεν ξέρω τι θα συζητούσαμε».

«Επέλεξε με ποιους εκπροσώπους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα συναντηθεί, οπότε αναρωτιέμαι τι υποκριτικές αρχές είναι αυτές για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε.

Σύμφωνα με σέρβικα ΜΜΕ, ο Βούτσιτς είπε ότι είναι σαφές σε όλους στη Δύση ότι ο Κούρτι δεν θέλει να σχηματίσει τον Σύνδεσμο.

«Νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους ότι ο Κούρτι δεν θέλει να σχηματίσει τον Σύνδεσμο, δεν θέλει πρόοδο στον διάλογο και ότι όλα τα άλλα ήταν βαλκανικά ακροβατικά που λειτούργησαν για μια ή δύο μέρες. Για εμάς, είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε τις ζωές των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά δεν πιστεύω ότι ο Σύνδεσμος θα δημιουργηθεί όσο ο Κούρτι είναι στην εξουσία στην Πρίστινα», είπε ο Βούτσιτς.

«Το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, τουλάχιστον από τη σκοπιά των Αλβανών και της Δύσης, δημιουργήθηκε την εποχή του Μάρκο Γιάκσιτς και του Σλόμπονταν Σάμαρξιτς και όλων των άλλων. Ο Μίλος Γιοβάνοβιτς, που ήταν τότε σύμβουλος ή οτιδήποτε άλλο... Αφού συνέβη αυτό στην εποχή τους, 85 χώρες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία και από τότε που είμαι πρόεδρος, 27 χώρες απέσυραν την αναγνώρισή τους», είπε ο Βούτσιτς.

Όπως πρόσθεσε, καμία χώρα δεν το έκανε αυτό στην εποχή του γιατί ούτε καν το ζήτησε η τότε κυβέρνηση. Υπενθύμισε τα τηλεγραφήματα των WikiLeaks στα οποία, όπως είπε, λέγεται ότι «αυτοί που βρίσκονται στη λίστα «Η Σερβία κατά της βίας» είναι αυτοί που ζήτησαν από τη Δύση να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά να το κάνει όταν έρθουν στην εξουσία».

«Δεν θα αναγνωρίσω ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά ακούω ψέματα εδώ και 11 χρόνια. Και πολλοί ψεύτικοι πατριώτες μου έκαναν κηρύγματα και δεν με συγχώρεσαν ποτέ», είπε ο Βούτσιτς.

Απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Βούτσιτς θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσει τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου