Αλβανία: Μείωση των επιδοτήσεων από τον προϋπολογισμό στις συντάξεις - 148 εκατ. θα διατεθούν στην κατασκευή δρόμων

Αλβανία: Μείωση των επιδοτήσεων από τον προϋπολογισμό στις συντάξεις - 148 εκατ. θα διατεθούν στην κατασκευή δρόμων

Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό της αλβανικής κυβέρνησης στην τελευταία κανονιστική πράξη περιόρισαν τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης κατά περίπου 15,4 δισ. λεκ, ή κατά 33% του αρχικού προγράμματος, ενώ τα περισσότερα από αυτά πηγαίνουν στη χρηματοδότηση των δρόμων.

Από τους νέους πίνακες προκύπτει ότι, με τις τελευταίες αλλαγές, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης έφτασε τα 30,7 δισ. λ. από τα 46,3 δισ. που ήταν στον αρχικό προϋπολογισμό.

Το ποσό αυτό αποτελεί το έλλειμμα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση για πληρωμές συντάξεων που δεν καλύπτονται από το εισόδημα κοινωνικής ασφάλισης.

Φέτος, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίων στη δημόσια διοίκηση σε 9 μήνες, εισπράχθηκαν περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή κοινωνικής ασφάλισης πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, επηρεάζοντας τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του καθεστώτος.

Τα κεφάλαια που προέκυψαν από τη μείωση του ελλείμματος ήταν 5 φορές υψηλότερα από το ταμείο 3,2 δισ. για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων φέτος.

Από τις ανακατανομές, η μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότησης πήγε στο πρόγραμμα οδικών μεταφορών, το οποίο έφτασε σε αξία 34,5 δισ. λεκ από 26,3 δισ. λεκ στην αρχή του έτους.

Η χρηματοδότηση για τις οδικές μεταφορές αυξήθηκε παρόλο που οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι το πιο προβληματικό στοιχείο του προϋπολογισμού. Κατά το 9μηνο, το κονδύλι των δαπανών είχε ως αποτέλεσμα να μην υλοποιηθεί το 30% του σχεδίου, ενώ η κυβέρνηση αύξησε περαιτέρω τη χρηματοδότηση για τους υπόλοιπους δύο μήνες.

Επίσης, οι αλλαγές στον προϋπολογισμό περιόρισαν τη χρηματοδότηση σε ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα δημόσιας υπηρεσίας, αυτό της υγείας.

Τα κονδύλια για την πρωτοβάθμια υπηρεσία περικόπηκαν κατά 23% παρόλο που το πρόγραμμα αυτό έχει επείγουσες ανάγκες και είναι το πιο υποχρηματοδοτούμενο σε σχέση με τις ανάγκες.

Η μείωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης έρχεται σε μια περίοδο που οι Αλβανοί συνταξιούχοι λαμβάνουν πολύ χαμηλότερες πληρωμές από ό,τι στην Περιφέρεια και πολύ κάτω από το επίπεδο της σχετικής φτώχειας.

Σύμφωνα με τους προσδιορισμούς του INSTAT, οι οποίοι βασίζονται σε διεθνή μεθοδολογία, ένας συνταξιούχος θεωρείται φτωχός εάν η μηνιαία πληρωμή είναι μικρότερη από το ήμισυ του μέσου όρου της χώρας. Αυτό το χάσμα έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια και έχει επιταχυνθεί περαιτέρω φέτος.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η μέση σύνταξη ήταν μόνο 25,5% του μέσου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού, από 31%, που ήταν αυτή η αναλογία το 2018.

Το 2022, η μέση σύνταξη στην πόλη ήταν 44,4% του μέσου καθαρού μισθού και 35% του ακαθάριστου μισθού. Αυτοί οι δείκτες ήταν αντίστοιχα 52 και 41% το 2018.

Οι χώρες της Περιφέρειας, η Σερβία, τα Σκόπια, η Βοσνία και το Μαυροβούνιο αύξησαν σημαντικά τα επιδόματα των συνταξιούχων πέρυσι.

Οι μέσες συντάξεις στην Περιφέρεια ξεπερνούν τα 300 ευρώ, ενώ στην Αλβανία γύρω στα 160 ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου