Παγκόσμια Τράπεζα: «Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων απειλούν την ανάπτυξη της Αλβανίας»

Παγκόσμια Τράπεζα: «Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων απειλούν την ανάπτυξη της Αλβανίας»

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας. Στην τελευταία έκθεση για τις περιφερειακές προοπτικές, η Τράπεζα σημειώνει ότι περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και στον ενεργειακό όμιλο θα αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη.

«Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αποτελούν βασικό κίνδυνο για την ανάπτυξη, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, να επιβραδύνουν τη μείωση της φτώχειας και να περιορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο», αναφέρει η έκθεση.

Το Ινστιτούτο Στατιστικής επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι αλβανικές οικογένειες καταναλώνουν όλο και λιγότερο σε πραγματικούς όρους, καθώς η ονομαστική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τον ρυθμό αύξησης των τιμών. Σύμφωνα με το INSTAT, μετά την πανδημία, η αύξηση των τιμών ήταν σταθερά υψηλότερη από την αύξηση της οικογενειακής καταναλωτικής δαπάνης, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της πέρυσι.

Τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Μονάδων δείχνουν ότι πέρυσι οι μηνιαίες καταναλωτικές δαπάνες της μέσης αλβανικής οικογένειας αυξήθηκαν κατά 4,5 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια περίοδο, ο πληθωρισμός ήταν 6,7%. Αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους η κατανάλωση αλβανικών οικογενειών μειώθηκε κατά 2,2%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι εκτός από τον πληθωρισμό, η οικονομία απειλείται και από άλλους παράγοντες κινδύνου. Κάποια από αυτά προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

«Ως μικρή και ανοιχτή οικονομία, η Αλβανία είναι πολύ εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς που μπορεί να προέλθουν από την ύφεση στην Ευρώπη ή την περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά το τρέχον έτος», υπογραμμίζει η έκθεση.

Όμως οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν είναι οι μόνοι. Η κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει εσωτερικούς παράγοντες κινδύνου για την οικονομία.

«Οι εσωτερικοί κίνδυνοι προέρχονται από φυσικές καταστροφές, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και κρατικές επιχειρήσεις, επιπλέον των δημοσιονομικών κινδύνων που απορρέουν από τον υδροηλεκτρικό ενεργειακό τομέα της χώρας που προκύπτουν από διακυμάνσεις στην υδρολογία», καταλήγει η έκθεση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου