Τριπλάσια στην περιοχή η εργασιακή παρατυπία στην Αλβανία

Τριπλάσια στην περιοχή η εργασιακή παρατυπία στην Αλβανία

Ενώ οι χώρες της περιοχής έχουν κάνει βήματα μπροστά στην καταπολέμηση της παρατυπίας στην αγορά εργασίας, η Αλβανία βρίσκεται στην τελευταία θέση, σύμφωνα με τη μελέτη για την πρόοδο της αγοράς εργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια που διεξήχθη πρόσφατα από Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης.

Στα Σκόπια και τη Σερβία, η παρατυπία στην αγορά εργασίας μειώνεται σταδιακά χρόνο με το χρόνο, στο 12-13% της συνολικής απασχόλησης το 2021 από 22% το 2014.

Τα έτη 2015-2016, η Αλβανία μείωσε κάπως την άτυπη κατάσταση στην αγορά εργασίας, ανεβάζοντας τον δείκτη στο 35% από πάνω από 50% που ήταν το 2014.

Από το 2017 έως το 2021 δεν υπάρχει βελτίωση, αντίθετα παρατηρείται μια ελαφρά ανοδική τάση άτυπης συμπεριφοράς στην αγορά εργασίας.

Ειδικοί από τη Βιέννη δηλώνουν ότι η άτυπη απασχόληση συνέχισε να μειώνεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2021.

Μόνο η Αλβανία, τα Σκόπια και η Σερβία δημοσιεύουν επίσημα στοιχεία για την άτυπη απασχόληση, υπολογιζόμενα από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων σε μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, των αμειβόμενων εργαζομένων χωρίς σύμβαση και των απλήρωτων οικογενειακών εργαζομένων.

Στα Σκόπια και τη Σερβία, η άτυπη απασχόληση μειώθηκε τόσο το 2020 όσο και το 2021, ενώ παρέμεινε στάσιμη στην Αλβανία.

Η ανεργία παραμένει μείζον πρόβλημα για τους νέους της περιοχής. Το 2021, η ανεργία της ηλικιακής ομάδας (15-24) ήταν πάνω από 25% σε όλες τις χώρες και έως και 38% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Από την πανδημία, διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στην περιοχή έχουν δει διαφορετικές τάσεις στη δυναμική της ανεργίας. Στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σημαντικά στους νέους (15-24 ετών), όπου το Κοσσυφοπέδιο είχε εντυπωσιακή πτώση 11,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Αντίθετα, στην Αλβανία και τα Σκόπια, η πιο σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στη μέση ηλικία, αλλά όχι στους νέους.

Στο Μαυροβούνιο, η μόνη ομάδα που παρουσίασε πτώση της ανεργίας ήταν οι ηλικιωμένοι (55-64 ετών), ενώ οι νέοι σημείωσαν αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό ανεργίας τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου