Ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην Αλβανία με αμελητέα επίδραση στην οικονομία

Ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην Αλβανία με αμελητέα επίδραση στην οικονομία

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Αλβανία αυξήθηκε κατά 3,23% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης για τουριστική έκρηξη με αύξηση άνω του 50% στον αριθμό των τουριστών ή στον αριθμό των διανυκτερεύσεων δεν φαίνεται να ταιριάζει με την οικονομική ανάπτυξη ούτε για τον τουρισμό ούτε για την οικονομία συνολικά.

Η οικονομική ανάπτυξη 3,23% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ακολουθεί την ανάπτυξη 2,72% από το πρώτο τρίμηνο. Και τα δύο στοιχεία είναι υψηλότερα από την πρόβλεψη για την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το αναπτυξιακό δυναμικό. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αλβανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 2,25%, ενώ το αναπτυξιακό δυναμικό της Αλβανίας εκτιμάται στο 4,5%. Η αλβανική οικονομία έχει αναπτυχθεί κάτω από τις δυνατότητες για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα. Η διαφθορά, η κακή διακυβέρνηση και η έλλειψη αυτού που στη γλώσσα του ΔΝΤ είναι γνωστές ως «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» πιστεύεται ότι είναι η αιτία της χαμηλότερης ανάπτυξης από το αναπτυξιακό δυναμικό. Το δυναμικό ανάπτυξης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως το χαμηλό οικονομικό επίπεδο, οι φυσικοί πόροι, το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και άλλοι.

Ο κλάδος «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή, δραστηριότητες παραγωγής οικιακών ειδών για ιδία χρήση και λοιπές υπηρεσίες», που περιλαμβάνει τουριστικές υπηρεσίες, σημείωσε άνοδο 12% το β' τρίμηνο, μετά από άνοδο 32% το α' τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, ο αριθμός των αλλοδαπών πολιτών που εισήλθαν στη Δημοκρατία της Αλβανίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 33% υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των τουριστών κατά την περίοδο αυτή αυξήθηκε κατά 51%.

Αν και η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα είναι υψηλή, η επίδρασή της στη συνολική οικονομία της χώρας είναι αμελητέα. Σύμφωνα με το INSTAT, η ανάπτυξη του κλάδου «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» κατά 12%, συνέβαλε το δεύτερο τρίμηνο με μόλις 0,26% επί της συνολικής ανάπτυξης 3,23%. Μάλιστα, οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Κατασκευές και οι Κτηματομεσιτικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του INSTAT, από την οικονομική ανάπτυξη 3,23%, οι δύο αυτοί κλάδοι έχουν αποφέρει 2,15%. Με λίγα λόγια, το 66% της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας προκαλείται από τη συγκεκριμένη οικονομία, ενώ άλλοι τομείς σημαντικοί για την πραγματική ευημερία του πληθυσμού, όπως η γεωργία και η μεταποίηση, στην πραγματικότητα παρακμάζουν.

Ο αγροτικός τομέας παρουσίασε μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η οικονομία αυτού του κλάδου, που απασχολεί επίσημα το 40% του εργατικού δυναμικού, υποχώρησε κατά 0,04% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο άλλος κλάδος που επηρεάζεται είναι η μεταποίηση, η οποία απασχολεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες και η οποία το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε μείωση 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μεταποίηση φαίνεται να έχει πληγεί ιδιαίτερα από την ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι είναι το αποτέλεσμα των χρημάτων αμφίβολης προέλευσης που επενδύονται σε κατασκευές και ακίνητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου