ΝΑΤΟ: Θα είμαστε πάντα υπέρ της ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου

ΝΑΤΟ: Θα είμαστε πάντα υπέρ της ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου

Δήλωση στα ΜΜΕ έκανε σήμερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει ακόμη επίσημη δήλωση για την κατάσταση στο βορρά. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα παρόν για να διατηρήσει την ελεύθερη κυκλοφορία στο Κοσσυφοπέδιο. Από την άλλη, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι έχει αυξήσει τις δυνάμεις της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

«Θα λαμβάνουμε πάντα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διατηρήσουμε ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Το κάνουμε αυτό αμερόληπτα και σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ. Από τον Μάιο, έχουμε βελτιώσει την παρουσία και τη στάση της KFOR. Μόλις χθες το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε πρόσθετες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης. Θα συνεχίσουμε πάντα να διασφαλίζουμε ότι ο διοικητής μας έχει τους πόρους και την ευελιξία που απαιτούνται ώστε η KFOR να εκπληρώσει την εντολή της. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στη στάση της KFOR, όπως απαιτείται.

Η KFOR συνεχίζει να συντονίζεται στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, καθώς και με την αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου (EULEX), τον ΟΑΣΕ, την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τη διπλωματική κοινότητα. Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακωθούν επειγόντως. Συνεχίζουμε να καλούμε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συμμετάσχουν σε διάλογο με τη διευκόλυνση της ΕΕ ως τον μόνο τρόπο επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων και επίτευξης λύσεων που σέβονται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων. Αυτό είναι το κλειδί για σταθερή ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου