Ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε το αεροδρόμιο του Κούκεσι μέχρι το τέλος του 2022

Ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε το αεροδρόμιο του Κούκεσι μέχρι το τέλος του 2022

Μηδενικές οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Κούκεσι. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον ιστότοπο του ίδιου του αεροδρομίου, όπου οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις δεν έχουν ως αποτέλεσμα πτήσεις τόσο την τρέχουσα ημέρα όσο και την επόμενη ημέρα.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το αεροδρόμιο των Τιράνων όπου, ως αποτέλεσμα του τουρισμού, η συχνότητα των πτήσεων ήταν εξαιρετικά υψηλή.

Η παραχώρηση για το αεροδρόμιο του Κούκες, όπως είχε προειδοποιηθεί, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εφικτή. Με διάρκεια 35 ετών, η παραχώρηση αυτή έχει καταγράψει ζημιές 159 εκατ. λεκ ή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (1 ευρώ = 107 λεκ) το 2022.

Η ζημιά αυτή αυξήθηκε κατά 1,5 φορές σε σύγκριση με την απώλεια που καταγράφηκε το 2021 σύμφωνα με στοιχεία του ισολογισμού που ανέφερε η εταιρεία στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Τα έσοδα από την πρώτη δευτερεύουσα δραστηριότητα ήταν 79 εκατ. λεκ ή περίπου 743 χιλ. ευρώ. Τα τελευταία έχουν αυξηθεί κατά 1,2 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, στο αεροδρόμιο δηλώθηκαν 77 απασχολούμενοι, αριθμός προσωπικού με αύξηση σε σχέση με το τέλος του 2021 που αναφέρθηκαν.

Η υπολειπόμενη αξία της παραχώρησης στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε 1,73 δισ. λεκ με αύξηση σε σύγκριση με το 2021 που αναφέρθηκαν 1,51 δισ. λεκ.

Καθώς αλβανική η κυβέρνηση έκρινε πολύ σημαντικό το άνοιγμα ενός δεύτερου αεροδρομίου, δικαιολογώντας έτσι την παραχώρηση με την πάροδο του χρόνου, στον Kukësi είπαν ότι θα ήταν μόνο εποχιακό αεροδρόμιο.

Στα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να φτάσει στη χώρα ένας ακόμη χειριστής χαμηλού κόστους, αλλά επιβεβαιώθηκε η παρουσία του για τα Τίρανα, από όπου θα δραστηριοποιηθεί σε αρκετούς προορισμούς.

Τον Μάρτιο του 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο του Κούκες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και νικήτρια αναδείχθηκε η προσωρινή συγχώνευση των εταιρειών Global Technical Mechanics sh.p.k (σήμερα κατέχει το 100% των μετοχών) και η Bami sh.p.k. Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 35 έτη, ενώ η διάρκεια των εργασιών και η περίοδος ανάθεσης είναι 24 μήνες. Η αξία της αποκατάστασης ήταν περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Κούκες ξεκίνησαν επίσημα τον Ιούλιο του 2021 με αρκετούς προορισμούς, αρχικά την Ελβετία και μετά από το Λονδίνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου