Η Ολλανδία ηγείται των επενδύσεων στην Αλβανία και το 2023 - Ποιες χώρες την ακολουθούν

Η Ολλανδία ηγείται των επενδύσεων στην Αλβανία και το 2023 - Ποιες χώρες την ακολουθούν

Η Ολλανδία πρωτοστατεί στις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι οι ολλανδικές επενδύσεις για τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους έφτασαν την αξία των 125 εκατ. ευρώ, ή το 18% της συνολικής ροής ξένων επενδύσεων. Οι επενδύσεις από εταιρείες με Ολλανδούς μετόχους αυξήθηκαν κατά 79% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το απόθεμα των ολλανδικών επενδύσεων έχει ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην πραγματικότητα, οι γνήσιοι Ολλανδοί επενδυτές στην Αλβανία είναι λίγοι. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η εταιρεία Shell, η οποία εκτιμάται ότι έχει αυξήσει τις επενδύσεις που σχετίζονται με γεωτρήσεις στην περιοχή Shpirag τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πέρα από τον αυξανόμενο ρόλο της Shell, η ηγεσία των ολλανδικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι η Ολλανδία είναι μία από τις προτιμώμενες χώρες στην Ευρώπη για την εγγραφή εταιρειών χαρτοφυλακίου, προκειμένου να ελέγχει τις διεθνείς επενδύσεις διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Ολλανδία προτιμάται για την εγγραφή υπεράκτιων εταιρειών, επειδή η νομοθεσία εκεί εγγυάται υψηλό βαθμό εμπιστευτικότητας όσον αφορά την ιδιοκτησία των μετοχών. Επίσης, για το λόγο αυτό, ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν κερδίσει συμβάσεις παραχώρησης στην Αλβανία είναι εγγεγραμμένες στην Ολλανδία.


Μετά την Ολλανδία, δεύτερος σημαντικότερος επενδυτής για φέτος συνεχίζει να είναι η Ιταλία, με συνολική ροή 109 εκατ. ευρώ. Οι ιταλικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το απόθεμα των ιταλικών επενδύσεων έχει ήδη φτάσει στο 1,35 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής για το προηγούμενο έτος ήταν η Τουρκία, με ροή νέων επενδύσεων 68 εκατ. ευρώ. Οι τουρκικές επενδύσεις επέστρεψαν φέτος σε ανάπτυξη, αφού την ίδια περίοδο του 2022 κατέληξαν σε αρνητικές αξίες, ως αποτέλεσμα της πώλησης της Albtelecom από τον τουρκικό όμιλο Çalik στην ουγγρική 4iG.

Το απόθεμα των τουρκικών επενδύσεων έφτασε τα 905 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μετά την αποχώρησή τους από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι τουρκικές εταιρείες συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, στην εξορυκτική βιομηχανία κ.λπ.

Ο τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής για το προηγούμενο έτος ήταν η Αυστρία, με συνολική επένδυση 59 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 79% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι αυστριακές επενδύσεις στην Αλβανία συγκεντρώνονται κυρίως στην ασφαλιστική αγορά, στον ενεργειακό τομέα, στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και στον κατασκευαστικό τομέα, με την εταιρεία.

Το απόθεμα των αυστριακών επενδύσεων έφτασε τα 772 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πέμπτος ξένος επενδυτής για φέτος είναι οι ΗΠΑ, με 32 εκατ. ευρώ, αύξηση 18,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ακολουθεί το Κόσοβο, με 28 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 3%.

Η εταιρεία που ελέγχει την Bankers Petroleum Albania, έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είναι εγγεγραμμένη στον Καναδά. Αν και εξαγοράστηκε από κινεζική εταιρεία, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε έμμεσα, μέσω του ελέγχου της μητρικής εταιρείας στον Καναδά.

Για το λόγο αυτό, τεχνικά η Bankers Petroleum εξακολουθεί να ταξινομείται ως καναδική εταιρεία. Στοιχεία για τις καναδικές επενδύσεις είναι διαθέσιμα μόνο για τη μετοχή τους, η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας έφτασε στα 1,59 δισ. ευρώ στα μέσα του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου