Προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού για τον άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά εντός του 2023

Προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού για τον άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά εντός του 2023

Μια νέα ευκαιρία στον δρόμο Ιωάννινα-Κακαβιά που θα αποτελέσει τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» θα δώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σε «σίριαλ» έχει εξελιχθεί ο διαγωνισμός για τον νέο οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, ο οποίος θα αποτελέσει συνέχεια της Ιόνιας Οδού και θα διασφαλίσει την ταχύτερη και ασφαλέστερη μετάβαση στην Αλβανία.

Ο πρώτος διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ακυρώθηκε στις αρχές Μαΐου, ενώ την ίδια τύχη είχε και ο επαναληπτικός στον οποίο προβλεπόταν αποσφράγιση των φακέλων στις 26/06/2023.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη σημασία του εν λόγω έργου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προετοιμάζει την προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού, ο οποίος θα βγει στον «αέρα» εντός του 2023, όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών-ITC 2023.

Ποιο είναι το έργο

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 234.000.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) και προαίρεση 76.000.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.), με προθεσμία εκτέλεσης εργασιών 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το συνολικό μήκος του αυτοκινητοδρόμου είναι 70 χλμ, με μια μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση -χωρίς διαχωριστική νησίδα- και συνολικά 18 ανισόπεδους κόμβους.

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το έργο περιλαμβάνει 2 υποτμήματα:

  • Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του AK Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χλμ. νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι (6) Ανισόπεδοι Κόμβοι, εκ των οποίων ο ΑΚ Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 - Χ.Θ. 23+441) αποτελεί την Προαίρεση 1, μήκους 1,47χλμ.
  • Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά: Με αρχή το πέρας του ΑΚ Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χλμ, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.

Ο οδικός άξονας αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας το νομό Ιωαννίνων. Ο άξονας αυτός θεωρείται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας. Επιπλέον ο άξονας αυτός ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, συνδέοντας τη χώρα με την Αλβανία, οπότε αποτελεί και έργο διασυνοριακής σημασίας.

«Μπλε Διάδρομος»

Πρόκειται για κομμάτι του «Μπλέ Διαδρόμου», ενός αυτοκινητοδρόμου 1.500 χλμ. που θα απλώνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα, διασχίζοντας συνολικά 8 χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου