Στις 26 Σεπτεμβρίου το Φόρουμ Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στα Τίρανα

Στις 26 Σεπτεμβρίου το Φόρουμ Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στα Τίρανα

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία στις 16 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας διοργανώνει στα Τίρανα, στις 26 Σεπτεμβρίου, το Φόρουμ Υπουργών Οικονομίας με τίτλο «Κοινή περιφερειακή αγορά - ένα βήμα προς η Αγορά μοναδική για την ΕΕ».

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας ανακοινώνει ότι το φόρουμ θα συγκεντρώσει τους Υπουργούς Οικονομίας της Διαδικασίας του Βερολίνου, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους εταίρους της Διαδικασίας του Βερολίνου, με έμφαση στην προώθηση της κοινής περιφερειακής αγοράς, για την προώθηση της ανάπτυξη της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και να την φέρει πιο κοντά στην Ε.Ε.

Αυτό το φόρουμ θα εξετάσει τα κύρια επιτεύγματα, τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου και την προώθηση της ατζέντας περιφερειακής ολοκλήρωσης μέσω της υποστήριξης στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την επιτάχυνση της οικονομικής σύγκλισης της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση . Στη συνάντηση αυτή, η διευκόλυνση του εμπορίου και η μείωση των φραγμών, η ενοποίηση των αγορών, η αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας, η ολοκλήρωση των συστημάτων πληρωμών της περιοχής και η οικονομική προετοιμασία των Δυτικών Βαλκανίων για μια ενδεχόμενη ένταξη στην Ευρωζώνη θα συζητηθεί.

Επίσης, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ταχεία ολοκλήρωση και την έγκαιρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της οικονομικής σύγκλισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ.

Μαζί με το Φόρουμ Υπουργών θα πραγματοποιηθεί το Επιχειρηματικό Φόρουμ με τίτλο «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως δυναμικό ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια». Αυτό το φόρουμ στοχεύει να παρουσιάσει τα κύρια επιτεύγματα και τα βήματα προς την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και να επισημάνει τις ανάγκες και τις συστάσεις από την επιχειρηματική κοινότητα των Δυτικών Βαλκανίων για την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής. Το φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας Αλβανίας, το Επενδυτικό Φόρουμ των Επιμελητηρίων Δυτικών Βαλκανίων 6 (WB6 CIF), μαζί με την Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αλβανίας.

Η Διαδικασία του Βερολίνου είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην παροχή βοήθειας για την ένταξη των χωρών αυτής της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάστηκε στις 28 Αυγούστου 2014 από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αναπτύσσεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των κρατών μελών που συμμετέχουν στη Διαδικασία – Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου