Αντίδραση της γερμανικής πρεσβείας στην Αλβανία για την έξωση της εταιρείας EMS από το λιμάνι του Δυρραχίου

Αντίδραση της γερμανικής πρεσβείας στην Αλβανία για την έξωση της εταιρείας EMS από το λιμάνι του Δυρραχίου

Ο Αναπληρωτής Πρέσβης και Οικονομικός Υπεύθυνος στη Γερμανική Πρεσβεία, Thilo Schroeter, επισκέφθηκε την εταιρεία EMS Albanian Port Operator στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας, λέγεται ότι ο λόγος της επίσκεψης ήταν να δημιουργηθεί μια ιδέα για το τι συμβαίνει με τη γερμανική εταιρεία.

«Οι δίκαιες και νόμιμες συνθήκες για τους ξένους επενδυτές είναι απαραίτητες για την προοπτική της Αλβανίας ως τόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας και το μέλλον της ως μέρος της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς», αναφέρεται στη δημοσίευση της πρεσβείας.

Πριν από δύο ημέρες, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εξέτασε την καταγγελία που είχε κάνει αυτή η εταιρεία. Η EMS είχε συμβόλαιο 35 ετών με το Λιμεναρχείο και πριν από λίγες μέρες εκδιώχθηκε από το λιμάνι του Δυρραχίου απροειδοποίητα. Χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, η είσοδος αποκλείστηκε για τη γερμανική εταιρεία παραχώρησης EMS APO, η οποία επεξεργάζεται φορτηγά πλοία στον Ανατολικό τερματικό σταθμό του λιμανιού του Δυρραχίου.

Ο λόγος είναι το έργο "Durres Yahts Marina", όπου για την πρώτη φάση της ανέγερσης πολυκατοικιών, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας παραχώρησης EMS APO, θα χρησιμοποιηθεί το 90% του ανατολικού τερματικού σταθμού όπου δραστηριοποιείται η γερμανική εταιρεία.

Ο εμπορικός διευθυντής της EMS, Florian Cimo, δήλωσε ότι η απαγόρευση της εισόδου στον Ανατολικό τερματικό σταθμό, όπου δραστηριοποιείται η γερμανική εταιρεία παραχώρησης, έγινε χωρίς προηγούμενη επίσημη επικοινωνία.

Η EMS Shipping & Trading κατέθεσε αγωγή κατά του αλβανικού κράτους στο Διαιτητικό Δικαστήριο ICSID στην Ουάσιγκτον. Η κατηγορία καταχωρήθηκε στις 7 Απριλίου και αντικείμενο της αγωγής είναι η διαμάχη για την παραχώρηση για το Λιμάνι του Δυρραχίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου