Έκθεση Κομισιόν για Αλβανία: Προβληματισμοί για περιουσιακό, διαφθορά και νομιμοποίηση κάνναβης

Έκθεση Κομισιόν για Αλβανία: Προβληματισμοί για περιουσιακό, διαφθορά και νομιμοποίηση κάνναβης

Σχεδόν 1 χρόνο μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση «screening» για την Αλβανία, η οποία αντικατοπτρίζει το ταξίδι της Αλβανίας προς την ΕΕ, ενώ επισημαίνει τα κύρια επιτεύγματα και προβλήματα. Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να ενοποιηθεί σύμφωνα με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Αλβανία πρέπει να αυξήσει τη συνοχή του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη της διαφθοράς και την ακεραιότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, αλλά πολύ περίπλοκο, ειδικά για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η πρωτοβουλία νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, για την οποία τονίζεται ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η πιθανότητα χρήσης της για άλλους σκοπούς.

«Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί για την αποτελεσματική αποτροπή της χρήσης αυτής της κάνναβης σε παράνομες αγορές».

Όσον αφορά τις εκλογές, η έκθεση υπογραμμίζει ότι σεβάστηκαν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.

«Η χρηματοδότηση των κομμάτων έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να βελτιωθούν. Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών ήταν ένα βήμα προς μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερη εποπτεία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα αδύναμα σημεία της Αλβανίας παραμένει το περιουσιακό ζήτημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου