Έργο 52 εκατ. ευρώ είχε αναλάβει ο στρατηγικός επενδυτής που συνέλαβε η Ειδική Εισαγγελία

Έργο 52 εκατ. ευρώ είχε αναλάβει ο στρατηγικός επενδυτής που συνέλαβε η Ειδική Εισαγγελία

Ο Pëllumb Gjoka, 49 ετών, είναι ένας επιχειρηματίας που ορίστηκε από την κυβέρνηση του Ράμα ως «στρατηγικός επενδυτής» με ένα έργο που σχεδίαζε να επενδύσει 52 εκατομμύρια ευρώ σε μια παρθένα περιοχή στην παραλία Velipoja στη Σκόδρα. O Gjoka ήταν και πρώην επικεφαλής των Επιχειρησιακών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Ωστόσο, ένας φάκελος έρευνας που προσήχθη από τη Γαλλία στην αλβανική δικαιοσύνη οδήγησε στη σύλληψη του Γκιόκα, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων σε Σκόδρα και Τίρανα, ως βασικό πρόσωπο μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, υπεύθυνος για φόνο και εντολή δολοφονιών καθώς και για ενεργή διαφθορά αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τη SPAK, η έρευνα κατέστη δυνατή με τη βοήθεια της Eurojust, της Europol, των γαλλικών δικαστικών αρχών και των βελγικών, ολλανδικών και γαλλικών υπηρεσιών.

Ο Pëllumb Gjoka είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Imperial Group, με δραστηριότητα στον τομέα των επενδύσεων στον τουρισμό και στα τυχερά παιχνίδια εκτός από άλλες επιχειρήσεις. Το 2021, η αλβανική κυβέρνηση χορήγησε στην εταιρεία αυτή την ιδιότητα του Στρατηγικού Επενδυτή για το έργο Silver Sand Resort, ένα τεράστιο έργο που εκτείνεται σε μια έκταση 113 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, για την ανέγερση πολυκατοικιών, βιλών και ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα έγγραφα, η προγραμματισμένη αξία της επένδυσης ήταν 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία ένα μέρος θα χρηματοδοτούνταν από την πώληση κατά την ανέγερση των διαμερισμάτων και των επαύλεων. Η κυβέρνηση παραχώρησε την παραλία για αποκλειστική χρήση για τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο χορήγηση, οι Αλβανοί φορολογούμενοι έπρεπε να επιδοτήσουν την ηλεκτροδότηση της περιοχής, μέσω της κατασκευής νέας γραμμής, ύδρευσης και απομάκρυνσης λυμάτων.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει μέχρι στιγμής πενήντα τέτοια συμβόλαια μέσω του αμφιλεγόμενου νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, που ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2015 ως προσωρινός νόμος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου