Αντιδράσεις για το μπλόκο της Τουρκίας στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Αντιδράσεις για το μπλόκο της Τουρκίας στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Πηγές από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κάνουν λόγο για εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μην χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση της λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου, στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά.

Για εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη, κάνουν λόγο πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο σημαντικός αυτός χώρος οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμος σε όλους.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του διερωτάται, αν η εξέλιξη, σηματοδοτεί «επιστροφή στις προκλήσεις από την Άγκυρα, λίγα 24ωρα μετά την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Τι λένε οι διπλωματικές πηγές

Ειδικότερα, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, σημειώνουν πως «η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στις προκλήσεις από την Άγκυρα, λίγα 24ωρα μετά την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου;», διερωτάται από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς την Άγκυρα ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και την απόφαση να μην δοθεί άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά, όπως δόθηκε πέρυσι.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει καλή πίστη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα προς την Τουρκία, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον παραγωγικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδία Ελλάδος

Για «θρασύτατη πρόκληση» και «διπρόσωπη πολιτική» κάνει λόγο η Παμποντιακή (Π.Ο.Ε.) Ομοσπονδία Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της για την απαγόρευση των τουρκικών αρχών να χορηγήσει άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Π.Ο.Ε επισημαίνει ότι «η νέα αυτή απρόκλητη και αδικαιολόγητη αλλαγή στάσης από την πλευρά της επίσημης τουρκικής πολιτείας, έρχεται λίγες μόνον μέρες μετά από την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο» και προσθέτει:

«Για ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες της διπρόσωπης πολιτικής που εξυφαίνει η γείτονα χώρα. Για ακόμη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί ευθέως όχι μόνον το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Ποντίων και ολόκληρου του Ελληνισμού, αλλά και την ιστορική μνημοσύνη θίγοντας παραδόσεις αιώνων και παίζοντας με τα ιερά σύμβολα ενός λαού που οι πρόγονοι του φέρουν το βάρος της Γενοκτονίας του».

«Απέναντι σε αυτήν τη θρασύτατη πρόκληση οι Έλληνες Πόντιοι και όχι μόνον, ολόκληρος ο Παγκόσμιος Ελληνισμός, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας και στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι στην ιταμή στάση της Τουρκίας. Απαιτούμε από την τουρκική πλευρά την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης», καταλήγει.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης καλεί «την Ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και τα κόμματα να λάβουν άμεσα θέση για την προσβολή στον Οικουμενικό θρόνο, στον Ποντιακό Ελληνισμό και την μακραίωνη Ιστορία του».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου