Υποχωρεί το Κόσοβο από την κλιμάκωση με τη Σερβία - Τι συμφώνησε με την ΕΕ

Υποχωρεί το Κόσοβο από την κλιμάκωση με τη Σερβία - Τι συμφώνησε με την ΕΕ

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να μειώσει την αστυνομική παρουσία στο βορρά και να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών στους 4 βόρειους δήμους, στο πλαίσιο ενεργειών αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Όλα τα βήματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, θα «οριστικοποιηθούν εντός δύο εβδομάδων».

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπέσνικ Μπισλίμι, και του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης, η αστυνομική παρουσία εντός και γύρω από τα δημοτικά κτίρια στα βόρεια θα μειωθεί άμεσα κατά 25%. Ομοίως, το Κοσσυφοπέδιο και η ΕΕ συμφώνησαν επίσης να αναλάβουν κάποια άλλα βήματα.

«Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου μέσω δημόσιας δήλωσης υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στους τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας και μετά τη θερινή περίοδο».

«Η ΕΕ θα προσκαλέσει τους δύο κύριους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες με στόχο να οριστικοποιηθεί το σχέδιο αλληλουχίας της Συμφωνίας προς την εξομάλυνση, μετά την οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή όλων των άρθρων της συμφωνίας», δήλωσε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Ακόμη και η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνήσει με το Κοσσυφοπέδιο σε αυτά τα σημεία, τα οποία στοχεύουν στη διεύρυνση της κατάστασης στο βορρά. Όσον αφορά τη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υποβάλει αρκετά αιτήματα για τη μείωση της έντασης στο βορρά, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, μετά την είσοδο των νέων κοσοβάρων δημάρχων Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Ποτόκ στα δημοτικά κτίρια υπό τη συνοδεία της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Έκτοτε, οι ντόπιοι Σέρβοι διαμαρτύρονται στο βορρά, ζητώντας, εκτός από τους δημάρχους, να αποσυρθούν και οι ειδικές αστυνομικές μονάδες του βορρά.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Josep Borrell, παρουσίασε στις 22 Ιουνίου τα αιτήματα του ευρωπαϊκού μπλοκ για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, σχετικά με την αποκλιμάκωση της κατάστασης στον Βορρά:

  • Ζητείται από το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει αμέσως τις αστυνομικές επιχειρήσεις κοντά σε δημοτικά κτίρια στο βορρά και οι τέσσερις δήμαρχοι να ασκήσουν προσωρινά τα καθήκοντά τους σε εναλλακτικές εγκαταστάσεις
  • Η Σερβία καλείται να διασφαλίσει την απόσυρση των διαδηλωτών από τα δημοτικά κτίρια παράλληλα με την απόσυρση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου
  • Και τα δύο κράτη καλούνται να ανακοινώσουν πρόωρες τοπικές εκλογές, το συντομότερο δυνατόν, στους τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με την άνευ όρων συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σε αυτές.

Στο παρελθόν, το Βελιγράδι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές που διοργανώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.

Το έγγραφο απαιτεί από τα μέρη να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής για το σχηματισμό της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία η κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει, με το σκεπτικό ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα του κράτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου