220 χιλιάδες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έλαβε το Κόσοβο από την Αλβανία τον τελευταίο χειμώνα

220 χιλιάδες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έλαβε το Κόσοβο από την Αλβανία τον τελευταίο χειμώνα

Με βάση τη συμφωνία ΚΕΚ-KESH (Εταιρεία Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος του Κοσσυφοπεδίου και Εταιρεία Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος Αλβανίας) η KEK ξεκίνησε να στέλνει ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις νυχτερινές ώρες στην Αλβανία.

Όλα αυτά γιατί την περίοδο των φθινοπωρινών μηνών και του τρέχοντος χειμώνα, το Κόσοβο έλαβε κάπου 220 χιλιάδες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από την Αλβανία. Αυτή η ποσότητα ρεύματος που δίνεται στην Αλβανία είναι ως αποπληρωμή χρέους.

Η KEK στέλνει την παραγόμενη περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία εδώ και δύο ή τρεις ημέρες.

Όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του ΚΕΚ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή παράγουν 520 μεγαβάτ. Σε αυτή την ποσότητα θα πρέπει να προστεθεί και η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

H ΚΕΚ αναγκάστηκε να εξάγει τα πλεονάσματα, γιατί το ηλεκτρικό σύστημα της Αλβανίας, μέχρι σήμερα, πρακτικά, λόγω της ευνοϊκής κατάστασης με το νερό στις συσσωρευμένες λίμνες του ποταμού Drin και της 100% ικανοποίησης των αναγκών, δεν χρειάζονταν ρεύμα από το Κόσοβο.

Αυτή τη στιγμή, αυτή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δόθηκε στην Αλβανία ως αποπληρωμή χρέους δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί. Όπως είναι γνωστό, από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι του τελευταίου χειμώνα, το Κοσσυφοπέδιο έλαβε γύρω στις 220 χιλιάδες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από την KESH.

Πιο συγκεκριμένα, το Κοσσυφοπέδιο, μετά την πλήρη επιστροφή του χρέους από το αλβανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, έχει δανειστεί από την Αλβανία περίπου 34 χιλιάδες μεγαβατώρες ως χρέος, το οποίο θα επιστρέψει κατά τους μήνες του φετινού καλοκαιριού, όταν συνήθως αναμένεται το Κόσοβο. να έχει πλεονάσματα, ενώ στην Αλβανία υπάρχει ανάγκη για περισσότερο ρεύμα λόγω του καλοκαιρινού τουρισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου