Παράταση έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ για τα Δ. Βαλκάνια έως τον Ιούνιο 2024

Παράταση έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ για τα Δ. Βαλκάνια έως τον Ιούνιο 2024

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα Δυτικά Βαλκάνια τουλάχιστον έως τις 26 Ιουνίου 2024. Αυτή η έκτακτη ανάγκη κηρύχθηκε με εκτελεστικό διάταγμα στις 26 Ιουνίου 2001, αλλά ο Μπάιντεν, σε δήλωση στις 20 Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί πέρα από τις 26 Ιουνίου του τρέχοντος έτους λόγω της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «οι ενέργειες προσώπων που απειλούν την ειρήνη και τις διεθνείς προσπάθειες για σταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια» και η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή αυτή «παρουσιάζουν μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική έκτακτη ανάγκη που κηρύχθηκε με εκτελεστικό διάταγμα για τα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει το μήνυμα του Μπάιντεν προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Στις 8 Ιουνίου 2021, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει το πεδίο αυτής της εθνικής έκτακτης ανάγκης, αφού δήλωσαν ότι οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας αντιμετώπισαν, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, διαφθορά και ενέργειες που εμποδίζουν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν μετά τον πόλεμο. Στις 20 Ιουνίου, ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν «την πιθανότητα να μετατραπούν σε περιφερειακή σύγκρουση».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε μια συζήτηση που διεξήχθη από το Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον απεσταλμένο της ΕΕ για το διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ.
«Είμαι πολύ ανήσυχος. Αυτή η [κατάσταση] έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση, μια περιφερειακή αντιπαράθεση. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε πολύ τις ευρωπαϊκές προσπάθειες», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

«Θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες φιλοδοξίες τους είναι να γίνουν μέρος της Ευρώπης και καθώς εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, εναρμονίζουν και τα συστήματά τους με την Ευρώπη. Επίσης, ως οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Κοσσυφοπεδίου, θα θέλαμε να τις δούμε μέρος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Αυτό που θέλουμε είναι μια διαδικασία που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των πέντε μη-αναγνωριζόμενων κρατών [της ΕΕ] και αυτή θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή διαδικασία», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου