Πρόεδρος ΕΚ: Κόσοβο και Σερβία να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στο βορρά

Πρόεδρος ΕΚ: Κόσοβο και Σερβία να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στο βορρά

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, κατά την επίσκεψή της στην Κροατία για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την ένταξη του Ζάγκρεμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να μειώσουν τις εντάσεις σε μια περίοδο που ολόκληρη η ευρωπαϊκή βρίσκεται σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο.

Η Μετσόλα είπε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι απόδειξη του πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες σήμερα στην Ευρώπη και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η ήπειρος.

«Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλέσαμε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Η επέκταση είναι η λέξη κλειδί εδώ. Δεν μπορούμε να δούμε περισσότερη βία σε μια εποχή που η ήπειρός μας είναι τόσο ευαίσθητη», είπε η Μετσόλα .

Η αρχηγός του ΕΚ, αναφερόμενη στον ρόλο της Κροατίας στην περιοχή, είπε ότι αυτή η χώρα μπορεί να βοηθήσει παίζοντας ενεργό ρόλο, αλλά και χρησιμεύοντας ως παράδειγμα για το πώς η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια ιστορία επιτυχίας.

«Η μεταμόρφωση της Κροατίας είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι. Η Κροατία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο βοηθώντας τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, όχι μόνο με πολιτική υποστήριξη, αλλά και με την εμπειρία που έχει κατά τη διαδικασία, μέσω της οποίας έγινε μέλος», είπε η Μετσόλα.

«Οι εταίροι μας από τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στην «αίθουσα αναμονής» για πάρα πολύ καιρό και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και οι δύο πλευρές πρέπει να σοβαρευτούν και αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κροατίας, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις χώρες της περιοχής στο ταξίδι τους προς την ΕΕ και να μοιραστεί μαζί τους την εμπειρία του Ζάγκρεμπ σε αυτή τη διαδικασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου