Η Αλβανία ηγείται της περιοχής των Δ. Βαλκανίων για το χαμηλό επίπεδο βασικών ψηφιακών γνώσεων

Η Αλβανία ηγείται της περιοχής των Δ. Βαλκανίων για το χαμηλό επίπεδο βασικών ψηφιακών γνώσεων

Σε πολλούς τομείς η Αλβανία δεν κυμαίνεται στο μέσο, αλλά στα άκρα και πιο συχνά στα αρνητικά άκρα. Η τάση αυτή ισχύει και για τον τομέα της τεχνολογίας, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει βασικές δεξιότητες.

Το 2021, μόνο το 24% του πληθυσμού στην Αλβανία είχε βασικές ψηφιακές γνώσεις. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο στην περιοχή σύμφωνα με σύγκριση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας που χρησιμοποίησε στοιχεία της Eurostat.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο στην ψηφιακή σφαίρα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποδίδει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, κυρίως λόγω του χαμηλότερου επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά διατηρεί ισχυρές επιδόσεις για τον αριθμό των αποφοίτων Πληροφορικής. Στην υποδιάσταση των δεξιοτήτων των χρηστών του Διαδικτύου, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν τις καλύτερες επιδόσεις με βαθμολογίες πάνω από τον μέσο όρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ενώ το 85% των ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες το 2021, μόνο το 35% διέθετε βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων με 47% και 41% των ατόμων με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Το 24% των ατόμων μεταξύ 16 και 74 ετών στην Αλβανία έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες (σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι 35%) και μόνο το 4% των ατόμων έχει πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες με τον μέσο όρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να είναι 27%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου