Mount of Tirana: Εγκρίνεται η κατασκευή 58όροφου κτηρίου στα Τίρανα

Mount of Tirana: Εγκρίνεται η κατασκευή 58όροφου κτηρίου στα Τίρανα

Το Αλβανικό Συμβούλιο της Επικράτειας (KKT) ενέκρινε την άδεια για την κατασκευή κτηρίου ύψους 205 μέτρων στα Τίρανα. Η υπό όρους άδεια για το πολυλειτουργικό κέντρο του «Mount of Tirana» εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του ΚΚΤ τον Μάρτιο.

Το κτήριο που θα κατασκευάσει η εταιρεία Nova Construction 2012 θα είναι με 58 ορόφους πάνω από το έδαφος και άλλοι 7 κάτω από το έδαφος. Το έργο σχεδιάστηκε από το δανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Cebra.

Το «Mount of Tirana» γίνεται έτσι το ψηλότερο κτίριο στην Αλβανία που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής. Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε ένα ακόμη κτήριο, το «Bofill», 60 περίπου ορόφων με κατασκευαστή την εταιρεία Clasic.

Mount of Tirana

Το έργο «Mount of Tirana» παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε μια ειδική δραστηριότητα για την επιλογή του πολυλειτουργικού κέντρου των Τιράνων. Το «Mount of Tirana» από την Cebra ανακηρύχθηκε το νικητήριο έργο σε διαγωνισμό όπου διαγωνίστηκαν 5 έργα από ξένα στούντιο. Η κριτική επιτροπή που ανακήρυξε το «Mount of Tirana» νικητή αποτελούνταν από τον Edi Rama, τον Δήμαρχο των Τιράνων Erion Veliaj, καθώς και μια ομάδα γνωστών αρχιτεκτόνων όπως οι Pablo Bofill, Stefano Boeri, Filippo Innocenti και Freek Persyn.

Αρχικά, το «Mount of Tirana» παρουσιάστηκε ως 185 μέτρα ύψος, αλλά η τελική του έκδοση έχει αυξηθεί στα 205 μέτρα ύψος. Η έγκριση του ψηλότερου πύργου στα Τίρανα έρχεται στο αποκορύφωμα της συζήτησης για τη μαζική σκυροδέτηση της πρωτεύουσας με πολυώροφα κτήρια. Αυτός ο ανταγωνισμός έχει γίνει τόσο θερμός που το ρεκόρ για το ύψος των κτηρίων καταρρίπτεται χρόνο με το χρόνο.

Όταν ξεκίνησε ο ανταγωνισμός αυτός με 20 ορόφους, τότε εγκρίθηκε το Intercontinental του επιχειρηματία Ramë Geci με 33 ορόφους. Το ρεκόρ κατέρριψε το Down Town One του Shefqet Kastrati, το οποίο εγκρίθηκε αρχικά για 37 ορόφους, αλλά στη συνέχεια η άδεια άλλαξε σε 40 ορόφους. Εν τω μεταξύ, το «Mount of Tirana» του Ilir Shtufi και το Bofill του Agron Papuli βρίσκονται πλέον στην κορυφή των ψηλότερων κτηρίων στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου