Αδειάζει τον Κούρτι η ΕΕ: Λάβαμε το σχέδιο του, όμως δεν βλέπουμε κατάλληλα μέτρα

Αδειάζει τον Κούρτι η ΕΕ: Λάβαμε το σχέδιο του, όμως δεν βλέπουμε κατάλληλα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι έλαβε μια επιστολή από τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, η οποία περιέχει το σχέδιό του σε πέντε σημεία για μείωση της έντασης στο βορρά. Το ευρωπαϊκό μπλοκ είπε επί του παρόντος ότι θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου «δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες συνεχίζουν να εξετάζουν πιθανές κυρώσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου, εάν στο μεταξύ δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει άμεσα και αποφασιστικά βήματα από τον πρωθυπουργό Κούρτι. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποδεικνύουν μόνο ότι η κλιμάκωση συνεχίζεται και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου και όλου του λαού στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Στάνο. Στις 13 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ανακοίνωσε ότι έστειλε στον Μπορέλ ένα σχέδιο πέντε σημείων που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συμβάλει στη μείωση της έντασης στο βορρά. Το σχέδιο αυτό το έχει συζητήσει και με εκπροσώπους των χωρών του QUINT.

«Οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών μελών συνεχίζονται και ο ύπατος εκπρόσωπος Josep Borrell βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τους ηγέτες της περιοχής και των χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Stano. Οι εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν στις 26 Μαΐου, όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου βοήθησε τους Αλβανούς δημάρχους των δήμων Zveçan, Zubin Potok και Leposaviq να εγκατασταθούν στις δημοτικές εγκαταστάσεις, παρά την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής. Αυτοί οι δήμαρχοι εξελέγησαν στις 23 Απριλίου, εκλογές που τις μποϊκόταραν τοπικά σερβικά κόμματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου