Πρέσβης Ην. Βασιλείου στην Αλβανία: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται επιπλέον κυρώσεις "non grata"

Πρέσβης Ην. Βασιλείου στην Αλβανία: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται επιπλέον κυρώσεις "non grata"

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στα Τίρανα, Alastair King-Smith, δήλωσε σε αλβανική εκπομπή ότι θα υπάρξει νέο κύμα κυρώσεων, βήμα αυτό, που έρχεται λίγο μετά την κήρυξη «non grata» του πρώην πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα.

Είπε ότι σκοπός αυτών των κυρώσεων δεν είναι μόνο τα άτομα, αλλά η λογοδοσία όσων εμπλέκονται σε διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό εδώ ως προς το πώς ενεργούμε εγώ και οι υπόλοιποι. Η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί την προσέγγιση αρχών, επομένως έχουμε τις πολιτικές μας και τις εφαρμόζουμε κατάλληλα, σύμφωνα με τους νόμους μας, το κράτος δικαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέραν αυτού. Όσον αφορά τις εκλογές και αυτό σχετίζεται με τις προηγούμενες εκλογές και τις επερχόμενες εκλογές, σε ένα δημοκρατικό σύστημα, συνήθως μετά από σημαντική εκλογική ήττα, οι ηγέτες αναλύουν ποιες είναι οι επιπτώσεις, τι τους λένε οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να σκεφτούν τι είναι οι συνέπειες για αυτούς, ώστε να υπάρξει ανανέωση της δημοκρατίας μετά από αυτές τις εκλογές. Έτσι, θα προωθήσουμε τρόπους ανανέωσης της δημοκρατίας στην Αλβανία, οι οποίοι μπορούν να είναι πραγματικά επιτυχημένοι για το μέλλον.

Όπως είπα προηγουμένως, θέλουμε να δούμε μια ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να λογοδοτεί και που μπορεί να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση στο μέλλον. Όσον αφορά τις κυρώσεις και τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν κατά εκείνων που κρίνουμε ότι εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά, ακολουθούμε και πάλι μια ισορροπημένη προσέγγιση. Αυτό δεν στοχεύει κανένα άτομο, όπως κατέστησε σαφές ο Λόρδος Peach όταν ανακοίνωσε το πρώτο κύμα κυρώσεων, τότε, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν κατά μιας σειράς ατόμων. Όπως γνωρίζετε, όσον αφορά τους περιορισμούς εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σε αυτήν την περίπτωση, δεν δηλώνουμε ονόματα. Όμως, όπως είπα και πριν, θα υπάρξουν και άλλα κύματα κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά», τόνισε ο πρέσβης.

Ο διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι το δεύτερο κύμα κυρώσεων μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και με βάση αυτό θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των.

«Θα υπάρξουν άλλα κύματα κυρώσεων και πρέπει να το δείτε συνολικά. Η πρόβλεψή μου, όπως έχω εκφράσει δημόσια στο παρελθόν, είναι ότι φέτος θα δούμε περαιτέρω κυρώσεις, το δεύτερο κύμα μπορεί να έρθει τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα αποφασιστεί από το Λονδίνο και υπάρχει πιθανότητα να είναι δημόσιες κυρώσεις, άρα όχι μόνο απαγορεύσεις εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα ονόματα δεν δημοσιοποιούνται. Έτσι, γίνεται στην κατηγορία των Παγκόσμιων Κυρώσεων κατά της Διαφθοράς,

Αυτά τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν και θα υπάρξει επίσης ταξιδιωτική απαγόρευση, απαγόρευση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατάσχεση οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπα, αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, γιατί λαμβάνονται από τους αρχηγούς της βρετανικής κυβέρνησης, οπότε πρέπει να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου