Συνάντηση ΠτΔ Αλβανίας με τον Ιταλό ομόλογό του

Συνάντηση ΠτΔ Αλβανίας με τον Ιταλό ομόλογό του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, ξεκίνησε σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Sergio Mattarella.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Begaj σε μια από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και επιβεβαίωση ενός πολύ καλού πολιτικού διαλόγου στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Begaj εκτίμησε τις ιστορικές και παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την αλληλεγγύη η μία δίπλα στην άλλη στις πιο δύσκολες και λεπτές στιγμές, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας των δύο λαών.

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την πολυδιάστατη οικονομική-κοινωνική στήριξη μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων βοήθειας, καθώς και για την υποδοχή σχεδόν μισού εκατομμυρίου Αλβανών μεταναστών στην Ιταλία, ο Πρόεδρος Begaj υπογράμμισε ότι τα γεγονότα αυτά ενίσχυσαν τις διαπροσωπικές και διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η αυξανόμενη παρουσία Ιταλών επιχειρηματιών στην Αλβανία και το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς ή σε μεγάλα περιφερειακά έργα όπως ο αγωγός TAP και ο 8ος Διάδρομος, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά που πρέπει να προωθηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Begaj εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη υποστήριξη που παρείχε η Ιταλία στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας σε όλη τη διαδρομή αυτής της διαδικασίας.

Οι δύο Πρόεδροι έδωσαν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στον αντίκτυπο της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς και στην αύξηση των δραστηριοτήτων κακόβουλων τρίτων παραγόντων με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχή.

Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν τους θεσμούς των δύο χωρών στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και της φιλίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου