Οι επικρίσεις του ΟΑΣΕ για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Οι επικρίσεις του ΟΑΣΕ για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Ο ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασαν πολυάριθμες επικρίσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία της 14ης Μαΐου για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία. Καθώς η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων πλησιάζει στο τέλος της, η επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ για αυτές τις εκλογές, Audrey Glover, και ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Stuart Dixon, απαρίθμησαν διάφορα θέματα για την προεκλογική εκστρατεία και τη διαδικασία.

Οι πιο έντονες επικρίσεις επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι τα συμμετέχοντα πολιτικά κόμματα έδωσαν μια μετωπική πολιτική μάχη και οι υποψήφιοί τους δεν εστίασαν στα προβλήματα των πόλεων όπου διεκδικούσαν. Επίσης, αναφέρθηκε ότι έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά εκφοβισμού ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα καθώς και πιέσεις στη διοίκηση.

Η Βρετανή διπλωμάτης Γκλόβερ, που γνωρίζει αρκετά καλά την Αλβανία, έχοντας προηγουμένως επιβλέπει και άλλες εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, υπογράμμισε επίσης τις λίγες υποψηφιότητες γυναικών και άφησε να εννοηθεί ότι η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές αυτές επηρεάστηκε από τη μαζική μετανάστευση των Αλβανών.

Επέκρινε επίσης τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διατηρούν υψηλή προκατάληψη προς τα κύρια πολιτικά κόμματα, μη μεταδίδοντας την εκστρατεία και τη διαδικασία ψηφοφορίας της 14ης Μαΐου με διαφανή και δίκαιο τρόπο.

Ανησυχητικά ευρήματα για την εκλογική διαδικασία ανέδειξε και ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Στιούαρτ Ντίξον. Εξέφρασε ανησυχίες για τη μη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αναγνώρισης, που κατέληξε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και του αλβανικού κράτους, μια άχρηστη επένδυση 25 εκατ. ευρώ.

Ο Dickson ανέφερε ότι κατά τις παρατηρήσεις σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, υπήρχαν άτομα που εκφόφοβιζαν τους πολίτες να ψηφίσουν. Ο Βορειοϊρλανδός διπλωμάτης έδωσε το σημαντικό μήνυμα ότι σήμερα η Αλβανία πρέπει να παράγει μια νέα πολιτική τάξη.

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις για τη διαχείριση των εκλογών από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο διπλωμάτης εκτίμησε το έργο αυτού του οργάνου για τη διαφάνεια της διαδικασίας οργάνωσης των εκλογών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου