Αρνούνται τα δάνεια στις επιχειρήσεις οι αλβανικές τράπεζες - Περισσότερα για τους ιδιώτες

Αρνούνται τα δάνεια στις επιχειρήσεις οι αλβανικές τράπεζες - Περισσότερα για τους ιδιώτες

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις στην Αλβανία. Στις πόρτες των τραπεζών έχουν εμφανιστεί κυρίως επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει χρήματα για τις επενδύσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο, οι ιδιώτες εμφάνισαν χαμηλότερο ενδιαφέρον για δάνεια, τόκοι που έχουν αρχίσει να πέφτουν από τις αρχές του 2022, τόσο για κατανάλωση όσο και για αγορά κατοικίας και ο λόγος είναι τα υψηλά επιτόκια.

Πώς ανταποκρίθηκαν όμως οι τράπεζες στα αιτήματα για δάνεια; Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας δείχνουν ότι οι απορρίψεις ήταν λιγότερες από τους προηγούμενους μήνες και η αυστηροποίηση έχει γίνει για τις επιχειρήσεις.

Η αυξημένη επιφυλακτικότητα των τραπεζών στον δανεισμό αυτού του κλάδου υπαγορεύεται κυρίως από τον αντιληπτό κίνδυνο για τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών, καθώς και από την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, παρουσία υψηλού κόστους παραγωγής και προμήθειας πρώτων υλών.

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες εφάρμοσαν ευνοϊκότερες πιστωτικές πολιτικές για τους ιδιώτες, χαλαρώνοντας τόσο τα πρότυπα όσο και τους όρους και τις προϋποθέσεις της πίστωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου