Την τήρηση των υποσχέσεων προς τα Δ. Βαλκάνια ζήτησε ο Σολτς από το Ευρωκοινοβούλιο

Την τήρηση των υποσχέσεων προς τα Δ. Βαλκάνια ζήτησε ο Σολτς από το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προς τα δυτικά Βαλκάνια και να επιταχύνουν την ολοκλήρωση, ενώ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Σολτς πρόσθεσε ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν επίσης θέση στην Ευρώπη.

«Η γεωπολιτική Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν απέναντι στις βαλκανικές χώρες, στις οποίες υποσχόμαστε την ένταξη εδώ και 20 χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε πει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και ίσως τη Γεωργία, ότι έχουν θέση στην Ευρώπη».

Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων πρέπει να συνεχιστούν, όπως και οι μεταρρυθμίσεις ένταξης.

Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες και οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών εμπλέκονται επί του παρόντος σε μια ακανθώδη διαδικασία διαλόγου που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την επίλυση των εντάσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο του 1998-1999 και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Άλλα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα μειονοτικά δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, οι πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και οι συνεχιζόμενες πιέσεις που ασκεί η Σερβία σε χώρες και θεσμούς, κατά της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου και της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του.

«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει επίσης να προωθηθεί. Η διεύρυνση δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει περισσότερο από την αίθουσα αναμονής της ΕΕ, καθώς η Βουλγαρία έχει εξαρτήσει την περαιτέρω ένταξη από την αλλαγή του συντάγματος για να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων λόγω έλλειψης πλειοψηφίας.

Μιλώντας για την Ημέρα της Ευρώπης, που ήταν χτες 9 Μαΐου, ο Σολτς δήλωσε ότι «όσο πιο ενωμένη είναι η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

«Θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ανοιχτοί στους άλλους. Χρειαζόμαστε μια διευρυμένη και μεταρρυθμισμένη ΕΕ, μια γεωστρατηγική ΕΕ. Σπάνια ήμασταν πιο ενωμένοι από ό,τι τώρα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας [στην Ουκρανία]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης ότι η ΕΕ εργάζεται για τη βελτίωση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι αναφέρθηκε επίσης στις αξίες της ΕΕ προς τιμήν της Ημέρας της Ευρώπης. Σε μήνυμά της τόνισε τη φιλοευρωπαϊκή δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου και την αποφασιστικότητά του για δημοκρατία, ειρήνη και κράτος δικαίου.

«Αυτές οι βασικές αρχές αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της, και είναι ακριβώς αυτές οι αξίες για τις οποίες το Κοσσυφοπέδιο και ο λαός του έχουν αγωνιστεί ιστορικά και συνεχίζουν να υπερασπίζονται σήμερα», ανέφερε.

Η Οσμάνι πρόσθεσε: «Ας αξιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή για να αναλογιστούμε όλες τις επιτυχίες που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα και να επιβεβαιώσουμε την απαράμιλλη βούλησή μας για νέες επιτυχίες στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το Κοσσυφοπέδιο και ο λαός του ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα η ενσάρκωση αυτών των αξιών».

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά θα αντιμετωπίσει εμπόδια στην πορεία καθώς συγκεκριμένα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Σλοβακία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου