Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγορεύει την αναδημοσίευση πολιτικών δραστηριοτήτων στους επίσημους ιστότοπους των θεσμικών οργάνων

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγορεύει την αναδημοσίευση πολιτικών δραστηριοτήτων στους επίσημους ιστότοπους των θεσμικών οργάνων

Ο Επίτροπος Ilirjan Celibashi στη χθεσινή συνεδρίαση εξέτασε τις καταγγελίες του Συνασπισμού για Μεταρρυθμίσεις, Ένταξη και Ενοποιημένους Θεσμούς, της Αλβανικής Επιτροπής του Ελσίνκι, καθώς και της βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Albana Vokshi και διέταξε ην απαγόρευση της αναδημοσίευσης πολιτικών δραστηριοτήτων στους επίσημους ιστότοπους των θεσμικών οργάνων. Ο λόγος διότι με τέτοιου είδους δημοσιεύσεις θεωρείται ότι ο λογαριασμός ενός δημόσιου ιδρύματος μετατρέπεται σε προσωπικό και δεν εξασφαλίζει την ακεραιότητα του οργάνου αυτού.

«Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας αποδέχεται τις σχετικές καταγγελίες και διατάζει την απαγόρευση αναδημοσίευσης των δραστηριοτήτων των Υπουργών, καθώς συνιστά σπατάλη δημοσίων πόρων.

Η Αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι (KShH) στο πλαίσιο της παρακολούθησης της προεκλογικής διαδικασίας για τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στην επιτροπή με καταγγελία για κατάχρηση δημοσίων πόρων στο πλαίσιο των εκλογική εκστρατειών.

Πιο συγκεκριμένα, ενημερώθηκε ότι το Τοπικό Γραφείο Εκπαίδευσης της Επαρχίας Κορυτσάς, και όχι μόνο, μέσω πίνακα Excel, έχει ζητήσει από τα σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας πληροφορίες σχετικά με με τις δραστηριότητες των προφίλ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τον αριθμό των αναδημοσιεύσεων που έχουν κάνει οι επίσημες διευθύνσεις των σχολείων από τις αναρτήσεις του προφίλ του Υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού.

Η Επιτροπή του Ελσίνκι δεσμεύτηκε να διερευνήσει περαιτέρω αυτό το ζήτημα εντοπίζοντας μεγάλο αριθμό αναδημοσιεύσεων από ορισμένες εκπαιδευτικές διευθύνσεις, οι οποίες έχουν δικαιοδοσία σε προπανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όπως στην Κορυτσά και άλλες πόλεις από όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν αναδημοσιεύσει αναρτήσεις από το προσωπικό προφίλ της Υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού, υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας και υποστήριξης των υποψηφίων δημάρχων. Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν στη διάθεση του Επιτρόπου στη σημερινή δημόσια συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων.

Μετά τις εισηγήσεις της, ο Επίτροπος εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίζουμε διοικητική παράβαση του Εκλογικού Κώδικα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εφόσον τα προσωπικά προφίλ δημοσίων λειτουργών στη χώρα μας, όπως των υπουργών, χρησιμοποιούνται και για σκοπούς προεκλογικής εκστρατείας και την προβολή του έργου των θεσμών που εκπροσωπούν. Έτσι, η επιτροπή θα διατάξει την απαγόρευση της αναδημοσίευσης τέτοιας φύσεως δραστηριότητας από τα κοινωνικά δίκτυα του προσωπικού προφίλ κάθε Υπουργού», δήλωσε ο Celibashi.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου