Ανικανότητα και έλλειψη κράτους δικαίου στην Αλβανία οδήγησαν σε περικοπές από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ανικανότητα και έλλειψη κράτους δικαίου στην Αλβανία οδήγησαν σε περικοπές από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η International Finance Corporation (IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε σχεδιάσει ένα επενδυτικό πλάνο 150-200 εκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο 2019-2023, αλλά το σχέδιο μειώθηκε στα 40-60 εκατομμύρια δολάρια λόγω μιας σειράς αδυναμιών που χαρακτηρίζουν το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Αλβανία.

Πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αλβανική Κυβέρνηση υπέγραψαν τη νέα τετραετή συνεργασία 2023-2027, καθώς το πλήρες κείμενο της συμφωνίας υπογράμμιζε τους λόγους για τους οποίους η IFC δεν πέτυχε τους επενδυτικούς της στόχους στην Αλβανία στην προηγούμενη συμφωνία.

Η έλλειψη κατάλληλων άμεσων ξένων επενδύσεων, οι συχνές αλλαγές στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, το αδύναμο δικαστικό σύστημα και η υπερβολική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα επηρέασαν τη μη εκπλήρωση του σχεδίου χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι διαφωνίες και οι συχνές αλλαγές υπουργών είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων, περιορίζοντας τη δυνατότητα της IFC να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής.

Η έλλειψη ενσωμάτωσης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού περιόρισε επίσης το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να επενδύσουν σε ορισμένους τομείς, όπως η μεταποίηση και οι αγροτικές επιχειρήσεις.

Για να βοηθήσει το ξεκλείδωμα των ιδιωτικών επενδύσεων, της IFC διεξήγαγε μια διαγνωστική ανάλυση του ιδιωτικού τομέα και διατύπωσε συγκεκριμένες συστάσεις για τρεις τομείς:

1-Γεωπονία

2-Τουρισμός

3-Παραγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέλυσε περαιτέρω ότι η ικανότητα της IFC να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική δυναμική, τις αδυναμίες της διακυβέρνησης και τον υψηλό κύκλο εργασιών στην κρατική διοίκηση. Επίσης, η έλλειψη ανταγωνισμού, οι συχνές αλλαγές πολιτικής έχουν επηρεάσει τη δυνατότητα απόσυρσης κεφαλαίων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα

Η φτώχεια παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Αλβανίας και οι πρόσφατες κρίσεις έχουν αυξήσει την έκθεση στη φτώχεια όσων κερδίζουν τα λιγότερα. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας προσφέρουν χαμηλούς μισθούς και περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Οι καλύτερες θέσεις εργασίας είναι σπάνιες και παραμένουν απρόσιτες για πολλούς απόφοιτους που δεν διαθέτουν τις σχετικές δεξιότητες και γνώσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου