Πάνω από 5200 περιστατικά βίας σημειώθηκαν στην Αλβανία σε ένα χρόνο

Πάνω από 5200 περιστατικά βίας σημειώθηκαν στην Αλβανία σε ένα χρόνο

Ο βιασμός και η ομηρεία για σχεδόν μια εβδομάδα 28χρονης στα Τίρανα είναι το τελευταίο κρούσμα βιασμού γυναίκας, αλλά όχι το μοναδικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, προκύπτει ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν πάνω από χίλια κρούσματα βίας σε όλη τη χώρα, όπου είναι υπό προστασία 510 γυναίκες. Η πόλη με τις μεγαλύτερες αναφορές βίας είναι τα Τίρανα.

Σε σχέση με πέρυσι, εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομικές αρχές 5.210 περιστατικά βίας που αφορούσαν οικογενειακές σχέσεις και έχει ξεκινήσει η ποινική διαδικασία για 1.887 περιπτώσεις σχετικά με αυτό το ποινικό αδίκημα.

Το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 5.225 περιπτώσεις βίας και από άλλα εγκλήματα, εκ των οποίων 3.767 γυναίκες και κορίτσια, ενώ 266 ήταν παιδιά.

Η έκθεση που δημοσίευσε ο ΠΟΥ κατατάσσει την Αλβανία δεύτερη μετά τη Ρουμανία όσον αφορά το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην Κεντρική Ευρώπη. Αναφερόμενοι στα στοιχεία, προκύπτει ότι το 5% των γυναικών στην Αλβανία βιάζονται.

Όμως η βία δεν είναι το μόνο πρόβλημα αλλά και τα σοβαρότερα εγκλήματα κατά των γυναικών.

Τους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους 7 γυναίκες και κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από την εγκληματικότητα, ενώ πέρυσι 12, εκ των οποίων 6 για οικογενειακές σχέσεις.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου