Το ακίνητο που διεκδικεί η Ρουμανία στους Αγίους Σαράντα

Το ακίνητο που διεκδικεί η Ρουμανία στους Αγίους Σαράντα

Μεταξύ 1934 και 1939, η Ρουμανία κατείχε μια έκταση γης στο Ιόνιο, στους Αγίους Σαράντα.

Ο βασιλιάς Zogu είχε δωρίσει τη γη στον Nicolae Iorga, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στην ιστορία και την ανεξαρτησία της Αλβανίας, καθώς και στην τύχη των Βαλκανίων.

Στη συνέχεια αυτός δώρισε το 50% της έκτασης στο ρουμανικό κράτος και έτσι η Ρουμανία απέκτησε πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω του Ιονίου.

Το Ρουμανικό Ινστιτούτο στους Αγίους Σαράντα (Casa Iorga) έφερε το όνομα του ιδρυτή από την αρχή του. Εκεί χτίστηκε το 1937 κτίριο σε μια έκταση σχεδόν 1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Η ιστορία γράφτηκε ως αποτέλεσμα των μαθημάτων που ο καθηγητής Iorga πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό τεκμηρίωσης από την αλβανική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη Ειρήνης του Λονδίνου το 1919, όπου υποστήριξε την υπόθεση της ανεξαρτησίας και την αναγνώριση της Αλβανίας διεθνώς.

Ο Ιόργκα έδωσε αυτή τη γη στο ρουμανικό κράτος το 1934, με τον όρο να χτιστεί εκεί ένα κτίριο για να χρησιμεύσει ως ινστιτούτο αρχαιολογικών μελετών και ερευνών.

Στο πλαίσιο της παραχώρησης, το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1937, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 1937 και 1940 και στη συνέχεια ξανά μεταξύ 1942 και 1944.

Το κτίριο του ινστιτούτου σχεδιάστηκε από τον Ρουμάνο αρχιτέκτονα Petre Antonescu. Καταλήφθηκε από την Ιταλία, μαζί με όλη την Αλβανία, τον Απρίλιο του 1939.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε ξανά πρόσφατα στις διμερείς συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδρομής του Iorga House στους Αγίους Σαράντα, ιδιοκτησία του ρουμανικού κράτους που κρατικοποιήθηκε μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος και πουλήθηκε από τις αλβανικές αρχές σε ιδιώτες μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος το 1992.

Παράλληλα με τα διοικητικά και δικαστικά βήματα, το θέμα της ανάκτησης του κτιρίου τέθηκε από τη ρουμανική πλευρά κατά τη διάρκεια πολλών διμερών συναντήσεων.

Σε επίπεδο διμερούς πολιτικού διαλόγου, σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκαν εγγυήσεις ότι η κατάσταση αυτού του κτιρίου θα επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του αλβανικού συστήματος δικαιοσύνης. Αυτές οι δηλώσεις παρέμειναν μόνο σε λόγια.

Τον Νοέμβριο του 2016, το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού παρευρέθησαν για της παρουσίαση στους Αγίους Σαράντα της προτομής του μεγάλου Ρουμάνου ιστορικού και πολιτικού Nicolae Iorga, ένα έργο που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες ρουμανικής καταγωγής Zisa Musha και Mario Musha.

Οι διαλέξεις του Nicolae Iorga για την ιστορία της Αλβανίας, οι οποίες είχαν δώσει στην αλβανική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη του Λονδίνου (1913) επιχειρήματα για την επιβεβαίωση των ιστορικών δικαιωμάτων του αλβανικού λαού, δημοσιεύτηκαν το 1919 στο βιβλίο "Brève histoire de l'Albanie et du peuple albanais».

Ο Iorga ανακάλυψε το 1915 στη Βιβλιοθήκη Medicea Laurenziana στη Φλωρεντία, το παλαιότερο γνωστό έγγραφο στην αλβανική γλώσσα, από το έτος 1462 - «Baptism Formula», ένα κείμενο που γράφτηκε από τον Ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο από το Δυρράχιο, Pal Engjëlli. .

Ο Ρουμάνος πολιτικός και διπλωμάτης, Titus Corlatean, εκμεταλλεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου του περασμένου έτους τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να υποβάλει ένα ασυνήθιστο αίτημα.

Αυτό, σχετίζεται με το πλαίσιο της συνάντησης και την 60λεπτη ομιλία του Ράμα που απαιτούσε την εξέταση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Ρουμανίας ζήτησε πληροφορίες από τον αρχηγό της αλβανικής κυβέρνησης για την «αποκατάσταση περιουσίας».

«Πρόκειται για την επιστροφή ενός ιστορικού συμβόλου συμφωνίας μεταξύ Ρουμανίας και Αλβανίας που αποδεικνύει ότι ο βασιλιάς Ζογκ, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, πρόσφερε σε έναν εξαιρετικό Ρουμάνο. Έχετε κάποια πληροφορία για αυτήν την επιστροφή ακινήτου», είπε ο Corlatean.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου