Ομάδα Βρετανών ειδικών στα Τίρανα: Η φτώχεια ο κύριος παράγοντας μαζικής μετανάστευσης

Ομάδα Βρετανών ειδικών στα Τίρανα: Η φτώχεια ο κύριος παράγοντας μαζικής μετανάστευσης

Βρετανοί ερευνητές και ειδικοί βρέθηκαν στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα, για να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τη μετανάστευση νεαρών Αλβανών στη Μεγάλη Βρετανία.

Ένας από αυτούς ήταν ο Dr Krish Kandiah του Sanctuary Foundation, ο οποίος προειδοποίησε ότι «πολλοί νέοι θα κάνουν την επικίνδυνη αυτή μετάβαση εάν δεν γίνουν περισσότερα για να ανοίξουν οι νόμιμοι δίαυλοι και να μειωθεί η φτώχεια στη χώρα», αναφέρει η «The Mirror».

Ο Kandiah είπε ότι η φτώχεια είναι ένας σημαντικός «κινητήριος παράγοντας» για την αναχώρηση των νέων από την Αλβανία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όταν ήμουν τελευταία φορά στην Αλβανία τη δεκαετία του 1990, ήταν επίσημα η πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη με περισσότερους ανθρώπους που ταξίδευαν με άλογα και κάρα παρά με αυτοκίνητα. Ωστόσο, ενώ οι πόλεις εκσυγχρονίστηκαν γρήγορα, υπάρχουν τμήματα της χώρας που έχουν μείνει πίσω αναπτυξιακά», είπε.

Ένας άλλος παράγοντας, που σύμφωνα με τον ίδιο ενθαρρύνει τους νέους να πάνε παράνομα στη Βρετανία, είναι «η προειδοποίηση της κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ να απαγορεύσει τα μικρά σκάφη».

«Οι συμμορίες το εκμεταλλεύονται, προσφέροντας ειδικές προσφορές, υποδεικνύοντας ότι ο θάνατος της βασίλισσας ή η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον προσφέρει μια ευκαιρία για ασφαλέστερο πέρασμα που γίνεται μια φορά στη ζωή», είπε.

Ο δεύτερος κινητήριος παράγοντας είναι η έλλειψη ευκαιριών. Μια ομάδα νέων μου εξήγησε πώς θα μπορούσαν να κερδίσουν δύο φορές περισσότερα σε ένα εργοτάξιο στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιαδήποτε δουλειά θα μπορούσαν να φανταστούν να κάνουν στην Αλβανία. «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ για εμάς», είπαν.

Ο τρίτος παράγοντας ώθησης, είπε, είναι ότι σε αυτήν την εποχή της παγκόσμιας μετανάστευσης, οι περισσότεροι Αλβανοί φεύγουν μέσω νόμιμων διαύλων. Όσοι έχουν υψηλή μόρφωση και δεξιότητες επωφελούνται από τις ευκαιρίες για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό. Οι γιατροί έχουν πάει στη Γερμανία. Οι χρηματοδότες έχουν παρασυρθεί στην Αμερική.

Οι παράγοντες έλξης είναι εξίσου ισχυροί. Το πρώτο και πιο προφανές είναι η έλξη οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών που επωφελούνται από τις αυξανόμενες ανισότητες και απογοητεύσεις της Αλβανίας.

Ο δεύτερος παράγοντας έλξης είναι η φήμη της Βρετανίας. Οι Αλβανοί έχουν ακούσει ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν την εντύπωση ότι η Βρετανία, με έναν Ασιάτη πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της, είναι λιγότερο ρατσιστική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε μέρα βλέπουν τον απίστευτο ρόλο που παίζει το Ηνωμένο Βασίλειο στη μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου