Η αυστριακή "Ivicom holding" διεκδικεί αποζημίωση 150 εκ. ευρώ από την Αλβανία

Η αυστριακή "Ivicom holding" διεκδικεί αποζημίωση 150 εκ. ευρώ από την Αλβανία

Η ρήξη συμφωνίας μεταξύ αυστριακής εταιρείας και Αλβανίας οδηγεί τη χώρα σε άλλη μια αντιπαράθεση στη διεθνή διαιτησία.

Η εταιρεία «Ivicom holding» ζητά από την αλβανική κυβέρνηση αποζημίωση 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αθέτηση της συμφωνίας για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Κορυτσάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε συναλλαγή αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων παλαιών λεκ σε λογαριασμό σουηδικής δικηγορικής εταιρείας, η οποία θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στην αντιπαράθεση με την αυστριακή εταιρεία.

Το 2018, η εταιρεία με έδρα την Αυστρία, «Ivicom Holding» παρουσίασε στην αλβανική κυβέρνηση το έργο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Zemblak, όπου θα χρησιμοποιούσε το αέριο που μεταφέρεται από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο αυτό, που έγινε αποδεκτό από την αλβανική κυβέρνηση, είχε ως στόχο την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 μεγαβάτ, ενώ θα απασχολούνταν περίπου 400 άτομα. Το κόστος της επένδυσης θα έφτανε τα 350 εκατ. ευρώ περίπου.

Η επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί, γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρνήθηκε να χορηγήσει την περιβαλλοντική άδεια.

Μετά την απόφαση αυτή, το έργο αυτό δεν υλοποιήθηκε, γεγονός που ανάγκασε την αυστριακή εταιρεία να ζητήσει αποζημίωση 150 εκατ. ευρώ από το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου