Εσκομπάρ: Ο Μπερίσα θα είναι non grata ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές

Εσκομπάρ: Ο Μπερίσα θα είναι non grata ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές

Ο αναπληρωτής υφυπουργός των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, αναφέρθηκε ξανά σχετικά με την ανακήρυξη ως «Non Grata» του Σαλί Μπερίσα. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Top Story» στο TCH είπε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν ο Μπερίσα κερδίσει τις εκλογές.

«Πρώτα από όλα, νομίζω ότι η θέση μας για το συγκεκριμένο άτομο είναι πολύ ξεκάθαρη. Αλλά θα έλεγα ότι δεν γνωρίζω ούτε έναν άνθρωπο που μέσω των εκλογών να έχει καταφέρει να αλλάξει τη της θέση του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με τη νομοθεσία μας. Ναι, έχοντας πει αυτό, πιστεύω ότι η Αλβανία έχει ένα πραγματικά εξαιρετικό μέλλον και πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να το σύρουν πίσω στο παρελθόν και δεν νομίζω ότι αυτό είναι ένα μέρος όπου θέλει να πάει η Αλβανία. Άρα είναι παρελθόν; Αν με ρωτάτε, σίγουρα, το παρελθόν», είπε ο Εσομπάρ.

Ο Εσκομπάρ υποστήριξε την Πρέσβη Γιούρι Κιμ.

«Νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αντιαμερικανικό αίσθημα για προσωπικό πολιτικό όφελος και αυτό δεν βοηθά το στρατηγικό συμφέρον μας ή το δικό σας. Έτσι, θα ήμουν πολύ, πολύ καχύποπτος με οποιονδήποτε πιέζει ή προωθεί αντιαμερικανικές γραμμές, γιατί ό,τι κάναμε, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν να εμβαθύνουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αλβανίας. Και πρέπει να πω ότι η Αλβανία κατέχει μια πολύ προνομιακή θέση στην εξωτερική μας πολιτική» - είπε.

Μέρος της επίσκεψής του στην Αλβανία όπου συνάντησε τους Begaj, Rama, Xhaçka, Meta και Alibeaj ήταν οι εκλογές της 14ης Μαΐου. Η ανησυχία για τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι η αγνότητα των υποψηφίων.

«Κοιτάξτε, νομίζω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στον λαό να βεβαιωθούν ότι οι υποψήφιοι δεν είναι διεφθαρμένοι, ότι έχουν στο μυαλό τους τα συμφέροντα του λαού. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε υποψηφίους ή μέλη πολιτικών κομμάτων. Η σχέση μας με την Αλβανία είναι με τον λαό της Αλβανίας, όχι με κόμμα και όχι με πρόσωπο.

Ως εκ τούτου, όταν ρωτάτε εάν θα υπάρξει αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν τα κόμματα δεν είναι καθαρά, εάν οι υποψήφιοι δεν πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα κατά της διαφθοράς και όλα τα άλλα δημοκρατικά πρότυπα, η αντίδραση πρέπει να προέλθει από τον λαό , όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι δουλειά για τον λαό της Αλβανίας, όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Εσκομπάρ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια δεν σχολίασε την υπόθεση McGonigal, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα στις ΗΠΑ, αλλά μίλησε για τα ρωσικά χρήματα.

«Το μόνο πράγμα που είναι πολύ αληθινό είναι ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε δημοκρατικές εκλογές σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο εδώ, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης. Και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να δεχτούν ρωσικά χρήματα στο όνομα της προώθησης της ατζέντας της Ρωσίας, η οποία δεν είναι θετική ατζέντα για αυτό το μέρος του κόσμου.

Θα έλεγα απλώς ότι πρέπει να συνεχίσουμε να το συζητάμε και να είμαστε πολύ σαφείς μεταξύ μας σχετικά με το ποιες είναι οι προσδοκίες και να μοιραστούμε πληροφορίες, όταν δούμε, τι κάνει η Ρωσία σε αυτό το μέρος του κόσμου, επειδή (η Ρωσία) δεν το κάνει μοιράζονται τους ίδιους στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ένταξη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν τρόπο ώστε αυτές οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, να γίνουν μέλη σε διατλαντικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, είμαστε πολύ δύσπιστοι για όλα όσα κάνει η Ρωσία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου