900 εκατ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την Αλβανία έως το 2027

900 εκατ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την Αλβανία έως το 2027

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε σήμερα το νέο πρόγραμμα συνεργασίας με την Αλβανία για την περίοδο 2023-2027, το οποίο διαθέτει 900 εκατομμύρια δολάρια για αναπτυξιακά έργα. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την αλβανική κυβέρνηση.

Η πενταετής στρατηγική, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας στην Αλβανία Εμανουέλ Σαλίνας, βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτον, δημιουργία περισσότερων καλών θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νεολαία και τις γυναίκες.

Δεύτερον, καλύτερη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου, συνεχίζοντας με τη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

Η τράπεζα ενέκρινε τα 4 πρώτα έργα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, τα οποία καλύπτουν συνολικά 355 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, 100 εκατομμύρια θα διατεθούν για την αποκατάσταση γεφυρών που κινδυνεύουν και τη βελτίωση των συστημάτων συντήρησής τους. Άλλα 70 εκατομμύρια δολάρια ως στήριξη για τον αγροτικό τομέα, μέσω της προώθησης της καινοτομίας, της επέκτασης της έξυπνης άρδευσης και της αυξημένης πρόσβασης των αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες αγορές και τις αγορές της ΕΕ. 65 εκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την ίδρυση ψηφιακών εργαστηρίων για παιδιά σε 200 σχολεία και 120 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πολιτικών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αναγεννητικής ικανότητας της οικονομίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του αναπτυξιακού μοντέλου της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου