Αυξημένο κόστος και μεγάλη αναμονή φέρνει ο νέος δικαστικός χάρτης στην Αλβανία

Αυξημένο κόστος και μεγάλη αναμονή φέρνει ο νέος δικαστικός χάρτης στην Αλβανία

Η νομική μεταρρύθμιση με τον νέο δικαστικό χάρτη που εγκρίθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια προκαλεί συνεχώς συζητήσεις για τη διαδικασία εφαρμογής στην Αλβανία. Η επαναξιολόγηση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, ή όπως αποκαλείται ο έλεγχος, οδήγησε στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων. Σήμερα λείπουν στο σύστημα το 44 και το 38% αντίστοιχα και η κατάσταση σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν έχει επιδεινωθεί. Η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη κλείνει 18 από τα 38 δικαστήρια, ας πούμε τα μισά. Σε όλη τη χώρα, παραμένουν 13 πρωτοβάθμια δικαστήρια από τα 22, ένα εφετείο από τα 6 και δύο πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια από τα 6.

Από την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Εφετείο των Τιράνων είναι το μοναδικό στο είδος του στη χώρα. Δικηγόροι και διαφορετικοί πολίτες από όλες τις γωνιές της χώρας εκφράζουν την ανησυχία τους και λένε ότι τώρα δυσκολεύονται να δικαιωθούν στις υποθέσεις τους. Τα έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι.

Επί του παρόντος, το δικαστήριο των Τιράνων έχει 24 από τους 78 δικαστές που θα έπρεπε να έχει, με αποτέλεσμα το φόρτο εργασίας να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Περίπου 32.000 φάκελοι περιμένουν να εξεταστούν, 11.000 εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί από τα κλειστά δικαστήρια. Αυτό αναμένεται να επιφέρει καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, ενώ η ολοκλήρωση της δικαστικής εξουσίας δεν έχει ημερομηνία και ώρα.

Η Αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι, που έχει αντιταχθεί στον νέο δικαστικό χάρτη, πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην πλήρωση κενών εδρών. Μια άλλη ανησυχία σχετίζεται με την τύχη των γραμματέων στα δικαστήρια.

Οι ανεπαρκείς υποδομές του Εφετείου στα Τίρανα προβληματίζουν και τους πραγματογνώμονες, καθώς εκεί θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους οι δικαστές των κλειστών Εφετείων και κάποιοι υπάλληλοι τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισροή φακέλων που περιμένουν εκδίκαση, ορισμένοι υπόγειοι χώροι στο κτίριο του Εφετείου στα Τίρανα έχουν προσαρμοστεί ως χώρος αποθήκευσης. Υπάρχουν μόνο 7 δικαστικές αίθουσες και αν το δικαστικό σώμα συμπληρωθεί με 78 δικαστές, από τους 24 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς οι χώροι είναι ανεπαρκείς.

Μια άλλη ανησυχία, σύμφωνα με ομάδες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετίζεται με τη μεταφορά κρατουμένων από όλη τη χώρα στα κρατητήρια της πρωτεύουσας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι υπερπλήρη και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου