Μ. Σχοινάς: Καθυστερημένες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Σκοπίων

Μ. Σχοινάς: Καθυστερημένες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Σκοπίων

«Αποδείξαμε στη πράξη ότι η ΕΕ είναι σταθερός, όχι ευκαιριακός φίλος των λαών της περιοχής» επισήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την στήριξη των Βρυξελλών στον ευρωπαϊκό δρόμο που χάραξαν οι χώρες της Βαλκανικής επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναφερόμενος ειδικά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον περασμένο Ιούλιο, τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα «αν και κατά τη γνώμη μου και αρκετά αργοπορημένο βήμα. «Στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της οποίας έφτασα λόγω των απεργιών, πολλούς πολίτες της οποίας συνάντησα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο κι αυτά τα δυο σημεία λένε πολλά. Οι φίλοι μας στα Σκόπια λοιπόν, μαζί με την δική μας συνδρομή θα πρέπει να στοχεύσουν στις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο κράτος δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που αφορούν το Σύνταγμα και τα συμφωνηθέντα με την Βουλγαρία όπως έχουν ήδη συμφωνήσει».

Σχετικά με την Αλβανία ο κ. Σχοινάς είπε ότι κάνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως στη δικαιοσύνη την λειτουργία του λεγόμενου SPAK δηλαδή την ειδική δομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε ό,τι αφορά την Σερβία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε Βελιγράδι και Βρυξέλλες βρίσκονται σε μια σταθερή τροχιά. «Θέλουμε να προχωρήσουμε κι άλλο σε ζητήματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και θέλουμε τα Κράτη Μέλη μαζί μας σ 'αυτό. Η προχθεσινή συμφωνία στην Οχρίδα με το Κόσσοβο αποτελεί τεράστιο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κόσοβο τόνισε ότι η απελευθέρωση της βίζας αποτελεί έναν εκπρόθεσμο στόχο, το βασικό θέμα όμως που πρέπει να απασχολεί είναι ασφαλώς η εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Φεβρουαρίου στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα. «Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την Σουηδική Προεδρία να συζητήσει με τα Κράτη Μέλη το ζήτημα της υποψηφιότητας που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και ασφαλώς προϋπόθεση απαιτεί η σύνταξη και των Κρατών Μελών ώστε να γνωμοδοτήσουμε σχετικά αν ζητηθεί».

Αντίθετα για το Μαυροβούνιο παρατήρησε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του αντίστοιχου Συμβουλίου της Επικρατείας. «Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η οχύρωση της χώρας απέναντι σε κακόβουλες επιρροές» πρόσθεσε.

Για την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την γρήγορη δημιουργία των νέων θεσμών με στόχευση τις 14 προτεραιότητες που έχουμε ήδη ανακοινώσει και αποτελούν μονόδρομο ώστε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας.

«Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λόγο και ρόλο στην αμετάκλητη πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρώπη, διότι είναι όχι απλά οι εκπρόσωποι της ζώσας οικονομίας, αλλά και οι μπροστάρηδες της προσπάθειας για τα Ευρωπαϊκά Βαλκάνια», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου