Η Αλβανία έλαβε τα περισσότερα εμβάσματα από την ΕΕ το 2021

Η Αλβανία έλαβε τα περισσότερα εμβάσματα από την ΕΕ το 2021

Η Αλβανία κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη το 2021 ως η χώρα με τα περισσότερα εμβάσματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6,7% του ΑΕΠ της Αλβανίας.

Η αλβανική διασπορά υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα και ζουν μόνο 2,7 εκατομμύρια στη χώρα. Η πλειονότητα των εμβασμάτων πιστεύεται ότι προέρχεται από μέλη της οικογένειας που ζουν στη διασπορά, στέλνοντας χρήματα για τη στήριξη συγγενών που εξακολουθούν να ζουν σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου.

Από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ιταλία έστειλε το μεγαλύτερο κομμάτι χρημάτων στην Αλβανία, που ισοδυναμεί με περίπου 279 εκατομμύρια ευρώ ή σχεδόν το 25% του συνόλου. Πρόκειται για αύξηση 7,2% στα στοιχεία σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο καθώς τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία, ήταν ακόμη μέλος του μπλοκ, με 206 εκατ. ευρώ ή το 18,1% του συνόλου.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Γερμανία με 172,8 εκατ. ευρώ ή 15,2% του συνόλου. Η αύξηση των εμβασμάτων από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο μεταξύ 2020 και 2021.

Σημαντικές μεταφορές σημειώθηκαν επίσης από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, συνολικού ύψους άνω των 128 εκατ. ευρώ ή 11,2% του συνόλου, σημειώνοντας αύξηση 27% από το 2020.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα χρήματα που στάλθηκαν από κατοίκους της ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ, που κατηγοριοποιήθηκαν ως προσωπικές μεταφορές, ανήλθαν συνολικά σε 37,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 11% περισσότερα από το 2021.

Τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία για να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Εκτός από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ελλάδα και η Αυστρία παραμένουν δημοφιλείς τοποθεσίες για μετανάστες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου