Την πλήρη στήριξη για το ευρωπαϊκό σχέδιο εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο

Την πλήρη στήριξη για το ευρωπαϊκό σχέδιο εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζέφρι Χοβενιέ, δήλωσε ότι το σχέδιο της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας «είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία» που θα οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε ότι οι πιθανότητες αμοιβαίας αναγνώρισης πλέον «δεν είναι πολύ μεγάλες», λόγω της θέσης της Σερβίας, αλλά υπενθύμισε ότι το σχέδιο της ΕΕ είναι προσωρινό.

Τα σχόλια έκανε σε συνάντηση με δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Πρίστινα.

«Πρέπει να είμαι σαφής, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Hovenier.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποδέχθηκαν κατ' αρχήν το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο δεν προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά τη δέσμευση των μερών να μην εμποδίζουν το ένα το άλλο σε ενταξιακές διαδικασίες.

Ο Hovenier είπε ότι η κύρια εστίασή τους τώρα πρέπει να είναι στην «επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή» του σχεδίου - για το οποίο ο Κούρτι και ο Βούτσιτς θα συναντηθούν στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα.

Εάν το Κοσσυφοπέδιο συμβάλει εποικοδομητικά σε αυτό το θέμα, είπε, οι ΗΠΑ «θα ανανεώσουν τις προσπάθειές τους» για να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου