Κρίσιμο ψήφισμα από το ΕΚ για τα ζητήματα που ανησυχούν στην Αλβανία

Κρίσιμο ψήφισμα από το ΕΚ για τα ζητήματα που ανησυχούν στην Αλβανία

Η εισηγήτρια της Αλβανίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Isabel Santos, συνέταξε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ψήφισμα κατά της χώρας, επικρίνοντας τα σχέδια για τη θέσπιση των χρυσών διαβατηρίων, την έλλειψη διαφάνειας στον ανταγωνισμό και τις δημόσιες συμβάσεις και μικρή πρόοδο στις θεμελιώδεις ελευθερίες .

Το ψήφισμα που συνέταξε η Σάντος πρόκειται να υποβληθεί σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες τις επόμενες εβδομάδες.

«[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην επίτευξη θεσμικής διαφάνειας, ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τονίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι πολιτικοί ηγέτες στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυτές τις ελευθερίες», αναφέρει το προσχέδιο ψηφίσματος.

Στο θέμα των μέσων ενημέρωσης, ζητά επίσης «άμεσα μέτρα» κατά της πολιτικής επιρροής, της οικονομικής οργάνωσης του Τύπου και του εκφοβισμού των δημοσιογράφων.

Στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής, η Αλβανία σημειώθηκε με «καμία πρόοδο» στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, με κύριες ανησυχίες που σχετίζονται με την πίεση στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, τη χρηματοδότηση και τη διαφάνεια.

Το σχέδιο ψηφίσματος «εκφράζει επίσης ανησυχία» για πτυχές του σχεδίου νόμου για τη φορολογική αμνηστία και του προτεινόμενου συστήματος διαβατηρίων σε αντάλλαγμα για επενδύσεις και θεωρεί αυτές τις πτυχές «ασύμβατες με τους κανόνες της ΕΕ και την πολιτική θεωρήσεων».

Τα σχέδια πώλησης αλβανικής υπηκοότητας σε πλούσιους επενδυτές τρίτων χωρών αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από την Exit το 2019. Παρά την αντίθεση της ΕΕ, η κυβέρνηση είπε ότι θα προχωρήσει με το σχέδιο.

Το ψήφισμα θίγει επίσης το θέμα των ανεπίλυτων ζητημάτων από τα σχεδόν 50 χρόνια ολοκληρωτικής κομμουνιστικής διακυβέρνησης, η οποία έληξε το 1991. Οι φάκελοι της Κρατικής Ασφάλειας παραμένουν κλειστοί παρά τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καλεί την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη των αρχείων της κομμουνιστικής εποχής και να διατεθούν στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό, για την προώθηση της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου