Οι συστάσεις της ΕΕ προς την Αλβανία

Οι συστάσεις της ΕΕ προς την Αλβανία

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Τζόζεφ Μπορέλ, θα επισκεφθεί αύριο την Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο Borrell θα συνοδεύεται από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi.

Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης Σύνδεσης θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα, όπου η ΕΕ και η Αλβανία θα αναλύσουν τις εξελίξεις στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Το Euronews Albania αποκάλυψε το έγγραφο με τις συστάσεις που αναμένεται να παρουσιάσει η ΕΕ στην Αλβανία σε αυτή τη συνάντηση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι:

1-Η χώρα συνέχισε τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, παρά τις προκλήσεις. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η εύρυθμη λειτουργία και η ανεξαρτησία των δημοκρατικών θεσμών αποτελούν βασικά στοιχεία μιας εύρυθμης δημοκρατίας και βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι το πολιτικό περιβάλλον εξακολουθούσε να χαρακτηρίζεται από έντονη πόλωση, η ΕΕ υπενθυμίζει επίσης ότι ο συνολικός και εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος στη χώρα παραμένει ζωτικής σημασίας για περαιτέρω πρόοδο. Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής, η συμπερίληψη των διαδικασιών διαβούλευσης και η αποτελεσματική επικοινωνία της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Η ΕΕ ενθαρρύνει τις αλβανικές αρχές να συνεχίσουν να επιδιώκουν όλες τις πτυχές που καλύπτονται από τα πορίσματα και τις συστάσεις του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας, ιδίως ενόψει των επικείμενων εκλογών και της περαιτέρω βελτίωσης της διαφάνειας της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

2 - Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η δικαστική μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, μέσω της εδραίωσης ενός πλήρως ανεξάρτητου, αμερόληπτου, υπεύθυνου, αποτελεσματικού και επαγγελματικού δικαστικού συστήματος.

Η δικαστική μεταρρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εφαρμογής της διαδικασίας ελέγχου, παραμένει ουσιαστική. Η ΕΕ χαιρετίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ΕΕ τονίζει τη σημασία της προόδου στον διορισμό και την προαγωγή νέων δικαστών για την κάλυψη των κενών θέσεων που απομένουν μετά τον έλεγχο.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα.

Η Ειδική Εισαγγελία (SPAK) για θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την περαιτέρω αντιμετώπιση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και την αύξηση του προσωπικού και της.

4- Η μετανάστευση είναι μια άλλη ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απειλεί τα καθεστώτα βίζας.

Η παράτυπη μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση στην περιοχή, τονίζοντας τη σημασία της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

Η ΕΕ σημειώνει ότι ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από Αλβανούς έχει αυξηθεί το 2021 και το 2022, γεγονός που απαιτεί συνεχόμενες προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη προορισμού, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του φαινομένου των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η Αλβανία καλείται να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της, της βελτίωσης των συνοριακών ελέγχων και της οργάνωσης περαιτέρω εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ταξιδιού χωρίς βίζα.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του μηχανισμού αναστολής της έκδοσης βίζας.

5- Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος παραμένει βασική προτεραιότητα για την Αλβανία.

Η ανησυχία της ΕΕ αφορά επίσης την προσκόμιση εγγράφων ταυτότητας. Αναγράφεται στο έγγραφο ότι:

Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για την Αλβανία να διασφαλίσει ότι τηρούνται τα διεθνή πρότυπα που ρυθμίζουν την έκδοση ασφαλών εγγράφων ταυτοποίησης, μεταξύ άλλων σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μεγάλο έρος της οικονομίας παραμένει άτυπο και η Αλβανία θα πρέπει να συνεχίσει τις συντονισμένες προσπάθειές της για να σημειώσει συντονισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου