16 διαφορετικά μοντέλα συμφωνιών βρίσκονται στα χέρια της ΕΕ για Κόσοβο και Σερβία

16 διαφορετικά μοντέλα συμφωνιών βρίσκονται στα χέρια της ΕΕ για Κόσοβο και Σερβία

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είπε ότι στο γραφείο του υπάρχουν 16 υπάρχοντα λειτουργικά μοντέλα για την Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία, τα οποία μοιράστηκε με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να θεωρηθούν ως πρότυπα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και όλα είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Λάιτσακ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συμφωνήσουν για το πώς θα είναι και πώς δεν πρέπει να είναι η Ένωση, αλλά ότι η ΕΕ, όπως είπε, δεν θέλει να δημιουργήσει κάτι που να κάνει το σύστημα του Κοσσυφοπεδίου λιγότερο λειτουργικό.

«Μιλάμε με τους εταίρους μας για υπάρχοντα μοντέλα που ενισχύουν τη λειτουργικότητα των κρατών και όχι να τα αποδυναμώνουν, επομένως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Κανείς δεν έχει συμφέρον να αποδυναμώσει τη λειτουργικότητα του Κοσσυφοπεδίου. Δεν πρέπει να το δούμε ως απειλή ή τιμωρία ή συμβιβασμό, αλλά ως υποχρέωση αφενός, και θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως οικοδόμηση της καλής πίστης μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και της κυβέρνησης και ενός σαφούς ορισμού των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Σερβίας και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε.

Ο Ευρωπαίος απεσταλμένος είπε ότι ο Σύνδεσμος αποτελεί υποχρέωση του Κοσσυφοπεδίου εδώ και 10 χρόνια και ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει "σε κάθε δήλωση και έγγραφο ότι όλες οι προηγούμενες συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται από τα δύο μέρη".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου