Το Κόσοβο θα επιτρέπει σε πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων να ταξιδεύουν με δελτία ταυτότητας

Το Κόσοβο θα επιτρέπει σε πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων να ταξιδεύουν με δελτία ταυτότητας

Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε συμφωνία την Πέμπτη που θα επιτρέπει στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων να ταξιδεύουν με ταυτότητα.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 3 Νοεμβρίου στη Διάσκεψη των Χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, με οικοδεσπότη τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Βουλή των 120 εδρών ψήφισε το νομοσχέδιο με παρόντες 82 βουλευτές και η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εφαρμόζει αυστηρό καθεστώς βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, μια χώρα της οποίας δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της. Από το 2014, το Κοσσυφοπέδιο εφαρμόζει την ίδια πρακτική για τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε στη Συνέλευση ότι οι δύο χώρες έχουν "δύσκολες σχέσεις" λόγω του βέτο της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), μιας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Ο Κούρτι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βοσνία θα άρει σύντομα το βέτο για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.

Οι πρωθυπουργοί του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων υπέγραψαν συμφωνίες που θα επιτρέψουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν μεταξύ χωρών με την ταυτότητά τους και να αναγνωρίζουν τα πανεπιστημιακά και τα διπλώματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ως μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου.

Οι συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ μετά την επικύρωση από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και συνελεύσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου