Πώς ο Ράμα προτρέπει τους ψηφοφόρους του να «κυνηγούν»... bonus πόντους

Πώς ο Ράμα προτρέπει τους ψηφοφόρους του να «κυνηγούν»... bonus πόντους

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρουσίασε την εφαρμογή Aktivisti πριν από ένα χρόνο ως ένα «μέσο επικοινωνίας» για τα μέλη του κόμματος.

Αυτοί οι ακτιβιστές κερδίζουν πόντους αλληλεπιδρώντας με το περιεχόμενο που παρέχει η εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων ειδήσεων που ανακατευθύνουν τους χρήστες στις σελίδες Facebook και Instagram υψηλόβαθμων στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δύο υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, ο ένας σε δημοτικό επίπεδο και ο άλλος σε κεντρικό κυβερνητικό όργανο, είπαν ανώνυμα σε τοπικά κανάλια ότι είχαν λάβει οδηγίες να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργοί στην εφαρμογή. Ο ένας είπε ότι είχε τεθεί στόχος 20.000 πόντων τους τελευταίους τρεις μήνες.

Συγκεντρώνονται πόντοι για κοινή χρήση περιεχομένου, σχόλια και κλικ. Τα πρώτα 20 δίνονται όταν ένας χρήστης ανοίγει λογαριασμό συμπληρώνοντας το όνομα, το επίθετο και τον τόπο διαμονής του.

Κανένας χρήστης δεν γνώριζε τι προσφέρεται σε αντάλλαγμα για τη χρήση της εφαρμογής, αλλά είπε ότι τους είπαν ότι η δραστηριότητά τους θα παρακολουθείται. «Είναι απλώς μια εφαρμογή, όπως το Facebook», είπε ένας.

Σχεδόν αναπόφευκτα, η εφαρμογή έχει προκαλέσει αναστάτωση, κυρίως επειδή όταν ένας χρήστης κάνει κλικ στους «όρους υπηρεσίας», αντί να του λέει πώς η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα του, εμφανίζει μόνο τον νόμο περί προστασίας δεδομένων της Αλβανίας.

Αποτελεί την τελευταία ενσάρκωση της χρήσης του δημόσιου τομέα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για δικό του εκλογικό όφελος, σε μια χώρα όπου η κρατική διοίκηση θεωρείται συχνά ως φέουδο του κυβερνώντος κόμματος.

Το 2021, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών, η χώρα συγκλονίστηκε από την είδηση ότι το κόμμα είχε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς ταυτότητας, κατάσταση απασχόλησης και άλλες πληροφορίες που ανήκαν σε 910.000 κατοίκους της πρωτεύουσας.

Σε κάθε όνομα αποδόθηκε ένας αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γνωστός ως «επιτηρητής». Υπήρχε επίσης μια ενότητα για το ιστορικό των ψηφοφοριών, τις πολιτικές προτιμήσεις και μια άλλη για τα «σχόλια» που γράφτηκαν από στελέχη του κόμματος.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Έντι Ράμα και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν δημόσια κεφάλαια και ένα ευρύ δίκτυο υπαλλήλων δημοσίων σχέσεων για να προωθήσουν ιδιωτικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας τους δημόσιους λογαριασμούς αδρανείς.

Εν μέσω του τελευταίου σκανδάλου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκε ότι το Aktiv1st παραβιάζει το απόρρητο των δεδομένων, αλλά στις 7 Φεβρουαρίου εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μια λίστα με ονόματα ύποπτων χρηστών.

Ο Ράμα είπε ότι η εφαρμογή ήταν «εύκολα επαληθεύσιμη ως εσωτερικός μηχανισμός επικοινωνίας που βασίζεται στον εθελοντισμό κάθε χρήστη».

Οι χρήστες του Aktiv1st αποτελούν μέρος μιας «πρόκλησης» να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους όντας ενεργοί στην εφαρμογή.

Η εφαρμογή δημοσιεύει τα ονόματα αυτών με τους περισσότερους πόντους, ανά εβδομάδα και μήνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου