Ρώσος πρέσβης στη Σερβία: Το θέμα του Κοσόβου θα λυθεί όταν η Ρωσία τα βρει με τη Δύση

Ρώσος πρέσβης στη Σερβία: Το θέμα του Κοσόβου θα λυθεί όταν η Ρωσία τα βρει με τη Δύση

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Beta, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Μπότσαν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι κατανοεί ότι η γαλλογερμανική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι αποδεκτή από τη Σερβία, διότι προβλέπει τη μη αντίθεση της Σερβίας στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

«Σε αντίθεση με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το γαλλογερμανικό σχέδιο δεν αποτελεί τη βάση για μια μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια. Και αυτό το σχέδιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, προβλέπει μονομερείς παραχωρήσεις από το Βελιγράδι, κυρίως για να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος όλων των διεθνών οργανισμών και των Ηνωμένων Εθνών. Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Η Δύση επιμένει ανοιχτά ότι το Βελιγράδι πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

«Νομίζω ότι για τον πρόεδρο της Σερβίας, μόνο ορισμένα μέρη αυτού του σχεδίου είναι αποδεκτά για συζήτηση και εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία που προβλέπουν τη διεθνή αναγνώριση δεν είναι αποδεκτά για τη Σερβία. Για τη Δύση, το πιο σημαντικό σημείο είναι εκείνο που προβλέπει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στους διεθνείς θεσμούς», δήλωσε ο πρέσβης.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) θα μπλοκάρει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), εάν ο πρόεδρος Βούτσιτς αποδεχθεί όλα τα σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου, ο Μπότσαν-Χαρτσένκο είπε ότι για τη Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ , η θέση του Βελιγραδίου θα είναι σημαντική.

«Στην τελευταία συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Βούτσιτς ήταν σταθερός και ξεκάθαρος ότι απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο. Δεν ξέρω γιατί ορισμένα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο, όταν είπε ότι ήταν απαράδεκτο για το Βελιγράδι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η Σερβία να αποδεχθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Σε ερώτηση για να διευκρινίσει αν υπάρχουν όροι υπό τους οποίους η Ρωσία θα συμφωνούσε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του ΟΗΕ, ο Bohan-Kartsenko δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο.

«Τώρα είναι αδύνατο για μένα να απαντήσω στην ερώτησή σας, διότι κανείς μας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πώς θα επιλυθεί τελικά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου». «Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα επιλυθεί υπό άλλες γεωπολιτικές συνθήκες που θα προκύψουν μετά το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Στις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, μια μακροπρόθεσμη λύση σε ορισμένα ανοικτά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, δεν είναι εφικτή», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

Πρόσθεσε ότι οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες θα είναι το αποτέλεσμα όλων των τρεχόντων γεγονότων στη διεθνή σκηνή.

«Στη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, η Ρωσία θα νικήσει οπωσδήποτε». Η Ρωσία δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Δύση στο έδαφος της Ουκρανίας. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργηθεί μια νέα πολυπολική διεθνής τάξη, στην οποία η Δύση δεν θα διαδραματίσει κανένα αποφασιστικό ρόλο. Τώρα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να λύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μέσω του γαλλογερμανικού σχεδίου, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν είναι δυνατό», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία δεν συμμετέχει πιο ενεργά στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος αυτού από την πρώτη ημέρα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Λόγω των εχθρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ένα κοινό σχήμα δεν είναι δυνατό, αλλά το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η τελική λύση για το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι δυνατή χωρίς την υποστήριξη του ΣΑ και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπότσαν-Χαρτσένκο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου