Πρόωρες εκλογές εξετάζει ο Βούτσιτς

Πρόωρες εκλογές εξετάζει ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, επειδή είναι απογοητευμένος από τους σοσιαλιστές εταίρους του στον συνασπισμό, δήλωσε τη Δευτέρα σε κλειστή συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματός του, όπως μετέδωσαν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι έτοιμος να πάω στις κάλπες, ως υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς, από τη Δύση, από τους Σοσιαλιστές ή από τους ψευτοδεξιούς», δήλωσε ο Βούτσιτς μετά τη συνεδρίαση του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματός του SNS όπως ανέφερε η εφημερίδα Večernje Novosti.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βούτσιτς αισθάνθηκε «μόνος» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα που ήταν αφιερωμένη στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, της πρώην επαρχίας της Σερβίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.

Τόσο η Σερβία, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 2012, όσο και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων, εάν θέλουν να προωθήσουν τις ελπίδες τους για ένταξη στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του κοινοβουλίου – η οποία κατά καιρούς κινδύνευσε να εκφυλιστεί σε βίαια επεισόδια μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης – ο Βούτσιτς τόνισε ότι «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο».

Επανέλαβε ότι του είχαν πει διπλωμάτες πως η απόρριψη της τελευταίας δυτικής πρότασης, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως αλλά έχει παρουσιαστεί και στις δύο πλευρές, θα σήμαινε πάγωμα των συνομιλιών με την ΕΕ και των επενδύσεων στη Σερβία.

Τελικά, ωστόσο, οι περισσότεροι βουλευτές συμφώνησαν ότι η Σερβία δεν πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ούτε να αποδεχθεί την υποψηφιότητά του για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, βασικό στοιχείο της πρότασης.

Ο Βούτσιτς δήλωσε στους συναδέλφους του κόμματός του τη Δευτέρα ότι είναι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) στη συνέλευση.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των Σοσιαλιστών, οι οποίοι βρίσκονταν κάπου στο ενδιάμεσο, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τους πάντες», δήλωσε.

«Είναι καλύτερα να γίνεις αντιπολίτευση από το να αφήνεις το κόμμα και τα ιδιωτικά συμφέροντα να διοικούν το κράτος».

Ο Βούτσιτς έχει ήδη διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός, από το 2014 έως το 2016 και από το 2016 έως το 2017, και αρχηγός του κράτους από το 2017, εδραιώνοντας την εξουσία του στο τιμόνι ενός καθεστώτος που οι παρατηρητές περιγράφουν ως όλο και πιο αυταρχικό, με κατακερματισμένη αντιπολίτευση και συρρικνωμένο αριθμό ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου