Επιπλέον ελικόπτερα ζητά η Αλβανία από τις ΗΠΑ

Επιπλέον ελικόπτερα ζητά η Αλβανία από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας Niko Peleshi, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο δίκτυο «Φωνή της Αμερικής», τα Τίρανα έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ τέσσερα επιπλέον ελικόπτερα Black Hawk, πέραν των δυο που έχουν ήδη συμφωνηθεί να παραχωρηθούν από αμερικανικά πλεονάσματα και τα οποία θα παραδοθούν μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με τα Αλβανό υπουργό, επιδίωξη είναι να ικανοποιηθεί ο στόχος δημιουργίας μιας δύναμης ελικοπτέρων για τις ανάγκες των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ αποκάλυψε ότι το αίτημα δεν αφορά μόνο την πώληση του μεταχειρισμένου αεροπορικού υλικού αλλά την εξασφάλιση ενός συνολικού «πακέτου». Που θα περιλαμβάνει εκπαίδευση ιπταμένων και μηχανικών, υποστήριξη και συντήρηση για αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικής Σύμπραξης που υφίσταται μεταξύ της Αλβανίας και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.

Το ακριβές μοντέλο των δύο πλεονασματικών ελικοπτέρων που θα αποκτήσει η Αλβανία φέτος παραμένει άγνωστο, αν και πιθανότατα θα πρόκειται για UH-60A (Alpha) ή στην καλύτερη περίπτωση UH-60L (Lima). Το ίδιο αδιευκρίνιστο παραμένει και ο τύπος των επιπλέον τεσσάρων Black Hawk για τα οποία ενδιαφέρονται τα Τίρανα, για τα οποία όμως υπάρχουν αναφορές ότι ίσως να πρόκειται για νεότευκτα τρέχοντος προτύπου παραγωγής, όπως τα UH-60M (Mike) που παραδόθηκαν πρόσφατα στην Κροατία και τη Λετονία.

Μιλώντας περαιτέρω για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παράδοση των UH-60, ο Αλβανός υπουργός Άμυνας είπε ότι η ιδέα «Smart Defense» που προωθείται από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη δημιουργία κοινού κέντρου συντήρησης ελικοπτέρων Black Hawk με άλλα βαλκανικά έθνη που ενδιαφέρονται για το ίδιο αεροσκάφος. Για το σκοπό αυτό, είπε ο Peleshi, η Αλβανία είχε ήδη συνομιλίες με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Peleshi αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Αλβανία και οι ΗΠΑ εργάζονται επί του παρόντος σε 31 αμυντικά προγράμματα, και υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Lockheed Martin, που αφορά σε καινούργιο ραντάρ της εταιρείας που είναι εγκατεστημένο στην περιοχή Puka στα βόρεια της χώρας. Το οποίο αποτελεί τη βάση του δικτύου αεράμυνας και παρέχει πληροφορίες στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Ιταλία, που είναι υπεύθυνοι για την αστυνόμευση του εθνικού εναέριου χώρου της Αλβανίας.

To 3D ρανταρ, τεχνολογίας AESA, που λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων L (1,2 GHz έως 1,4 GHz) τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2020, περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Τιράνων, σε υψόμετρο 1.680 μέτρων. Παρέχει επιτήρηση σε αποστάσεις 470 χιλιομέτρων που επιτρέπει στην Αλβανία να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο πολύ πέρα από τα σύνορά της: πέρα από το Plovdiv (Βουλγαρία) στα ανατολικά, πέρα από το Μπάρι (Ιταλία) στα δυτικά, πέρα από το Novi Sad (Σερβία) στα βόρεια και μέχρι την Πάτρα στα νότια.

Πτήση και Διάστημα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου