Κυπριακές εκλογές: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο

Κυπριακές εκλογές: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο

Τη πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κερδίζει σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι λίγο περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που δεν είχε προβλέψει καμία δημοσκόπηση.

Με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32%

Α. Μαυρογιάννης: 29.6%

Α. Νεοφύτου: 26.1%

Έκκληση, «τη μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι μαζί», έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απόψε, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με το Νίκο Χριστοδουλίδη. «Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του ήταν σαφής και τιμά τόσο εμένα, όσο κι όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε.

Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, συνεργάτες κι υποστηρικτές του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο στόχος του να περάσει στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών επετεύχθη. Ευχαρίστησε τους χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανώσεις, κινήσεις και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που τον υποστήριξαν.

«Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει τις όποιες διαφορές μας», είπε.

«Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ τη μάχη αυτή να την δώσομε μαζί», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο για το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και τον λαό μας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν επικοινώνησε ακόμα με κανέναν ανθυποψήφιό του ο ίδιος, ούτε και δέχθηκε αντίστοιχο τηλεφώνημα. Θα το κάνει αύριο το πρωί, είπε.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με συνθήματα όπως «Αλλαγή, αλλαγή, ανοικτή επιταγή», «Όλοι μαζί για την αλλαγή», «Κύπρος μπορείς για την αλλαγή», «Εμπρός Αντρέα μαζί σου η νεολαία», «Ανδρέα μπορείς, δίπλα σου κι εμείς».

Ο κ. Μαυρογιάννης βρίσκεται ακόμη στο επιτελείο του και κόσμος εξακολουθεί να πανηγυρίζει έξω από τα γραφεία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κατετάγη τρίτος στη σημερινή εκλογική διαδικασία στη Κύπρο, στη πρώτη του δήλωση ανέφερε πως οι αποφάσεις του κόμματος του για τον δεύτερο γύρο θα ληφθούν συλλογικά. Στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή του κ. Νεοφύτου, της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, υπουργών και άλλων στελεχών της κυβερνητικής παράταξης για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όλα δείχνουν πως θα αποφασιστεί στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και οι επαφές θα αρχίσουν από απόψε.

Η πρώτη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών:

Απολύτως σεβαστό το αποτέλεσμα. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές και παίρνοντας περισσότερες ψήφους. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ευχαριστώ όσους μας εμπιστεύτηκαν και πορεύτηκαν μαζί μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρά την προσπάθεια διάσπασης. Ευχαριστώ και όλους τους άλλους που πίστεψαν στις αρχές και το πρόγραμμα. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι που υπερασπίστηκαν αξίες, όπου αργά ή γρήγορα θα δικαιωθού. Η απόφαση για την επόμενη μέρα είναι πως ο ΔΗΣΥ είναι δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες. Τα όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περεταίρω στάση μας. Ένα είναι το βέβαιο, ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω προσωπικά προσηλωμένος σε αυτή την αποστολή. Θα παραμείνω σταθερός σε όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης, με τις αξίες και τις αρχές μας. Φάρος οι αρχές μας για εθνική δικαίωση, δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες.

Λειτουργώ θεσμικά, μην με συγχίζεται με άλλους. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μόλις τώρα. Έχω άποψη, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα είναι συλλογική από το Πολιτικό Γραφείο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Την πρωτιά Χριστοδουλίδη έδειξαν και τα exit polls αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου